Žbogar za rezervisana mesta u kosovskoj skupštini
Foto: Beta

Podržava ideju

Žbogar za rezervisana mesta u kosovskoj skupštini

Politika -
Bilo bi dobro, korisno i pozitivno da se produži pravo na rezervisana mesta za manjinske zajedice, rekao je EU predstavnik

PRIŠTINA - Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar rekao je da podržava ideju o produženju prava na rezervisana mesta za manjinske zajednice u Skupštini Kosova i za naredni mandat.

"Bilo bi dobro, korisno i pozitivno da se produži pravo na rezervisana mesta za manjinske zajedice", rekao je Žbogar za KIM radio.

“Mi kao Evropska unija, a i zemlje EU, više puta smo ponovili da bi bilo dobro da se rezervisana mesta u kosovskoj skupštini za manjinske zajednice produže… Mislimo da bi bilo dobro i korisno da u ovom trenutku, kada će verovatno na ovim izborima koji dolaze, po prvi put učestvova i Srbi sa severa, da se u omoguće rezervisana mesta”, rekao je Žbogar.

On je podsetio da će predstavnici srpske zajednice u Parlamentu Kosova u svakom slučaju imati 10 zagarantovanih mesta, ali da im je pravo na rezervisana mesta ukinuto zbog promena u Ustavu Kosova izglasanih u 2012. godine.

"Kao što već znate, to je bilo predviđeno za dva mandata i sa promenama koje su se desile u septembru 2012. ovo pravo je povučeno. Istovremeno treba da znamo da postoje rezervisana i zagarantovana mesta tako da će Srbi imati i dalje 10 garantovanih mesta, ali bi sa rezervisanim mestima mogli da imaju još par dodatnih mandata", istakao je Žbogar.Žbogar kaže da trenutno predstavnici manjina u kosovskom parlamentu, sa kojima je razgovarao, ne mogu da obezbede dvotrećinsku većinu koja je neophodna za promene Ustava Kosova u pogledu obezbeđivanja rezervisanih mesta nakon parlamentarnih izbora na Kosovu, prenosi KiM radio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track