STRUČNJACI: Vučića će da boli, ali će promeniti Srbiju!
Foto: Aleksandar Jovanović

Eksperti: Hrabra politika budućeg premijera

STRUČNJACI: Vučića će da boli, ali će promeniti Srbiju!

Politika -
Rešenost lidera SNS da na vrhuncu popularnosti sprovede bolne reforme pokazuje odluku državnika da trasira razvoj zemlje

BEOGRAD - Ništa više neće biti isto.Odluka budućeg premijera i lidera SNS Aleksandra Vučića da politika nove vlade bude sprovođenje politike agresivnog zapošljavanja i dramatičnog reformisanja javnog sektora uz jačanje privatnog pokazuje državničku rešenost da konačno trasira ekonomski razvoj zemlje.Neće teći med i mlekoU prvoj fazi neće teći, kako je rekao, med i mleko, već se moraju sprovesti teške i bolne reforme, pošto Srbija godišnje potroši 1,4 milijarde evra više nego što zaradi, da bi za godinu-dve građani živeli bolje. Prema oceni stručne i političke javnosti, Srbija je konačno dobila državnika koji će raditi svoj posao - voditi nepopularnu politiku dobru za buduće generacije, a lošu za rezultat SNS na sledećim izborima. Isto se desilo bivšem nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu, koji je sproveo teške, ali preko potrebne reforme i zbog toga je izgubio izbore, ali zahvaljujući kome je Nemačka ekonomski stabilna.- Kao političar koji je dobio poverenje 50 odsto građana on ne bi morao da se hvata u koštac s problemima koji su drugi gomilali pljačkaškim privatizacijama, neradom, bahatošću i neozbiljnim potezima proteklih deset i više godina. Ali bi kao i prethodnici ubrzo završio u političkoj istoriji, a država bi bila u još lošijem stanju. Ovo je krajnji trenutak da se nešto preduzme. Vučić je rešio da stisne zube i učini dobro za ovu državu i građane, uprkos realnom scenariju da SNS ne pobedi na sledećim izborima - ocenjuje analitičar Dragomir Anđelković.Vučiću je zato, prema njegovim rečima, neophodna podrška jer je u državi još uvek jak antireformski potencijal:- Truo brod mora da se zakrpi, popravi da ne bi potonuo, nego da bi nastavio da plovi.Snažni podsticajiEkonomista Goran Nikolić pozdravlja spremnost buduće vlade da obezbedi snažne podsticaje za zapošljavanje, uključujući najavu da će privatnici biti podsticani da zaposle nove radnike tako što će u naredne tri godine od 10 novozaposlenih platiti poreske obaveze za tri, a država za preostalih sedam. Ohrabrujuća je i najava završetka procesa restrukturiranja 153 preduzeća, kao i najava promena u javnim preduzećima koja imaju loše rezultate.Predsednik PKS Željko Sertić kaže da su najavljene mere dobre za privredu koja kreira radna mesta, ali i za državu jer živi od taksi i poreza iz dobiti preduzeća. On je pozdravio i najavu da javna preduzeća više neće biti partijski feudi, ali je dodao i da je potrebno uvesti mere i principe rada u državnim firmama po uzoru na zapadnu Evropu.Zbogom, neradnici- Svi smo svesni situacije da u javnim preduzećima ima ogroman broj ljudi koji ništa ne rade ili se ponašaju kao da su zaštićeni posebnim zakonima. Ponašaju se bahato i neodgovorno i ta vrsta odnosa mora da prekine jer to privreda ne može da izdrži - zaključio je Sertić i dodao da će nove ekonomske mere najviše pogoditi upravo one koji nisu navikli da rade.

Strani mediji o planu Vučićeve vlade ISKRENOST ZA SVAKU POHVALUNavode budućeg premijera Srbije da će njegova vlada sprovesti strukturne reforme, uštede u javnom sektoru i jačanje privatnog sektora preneli su mediji u Evropi. Italijanska ANSA ističe da je Vučić najavio „duboko restrukturiranje“, uključujući drastične i bolne mere, predstavljajući sa mnogo iskrenosti program buduće vlade.- Svestan sam da će nas sve to koštati popularnosti, ali reforme nemaju alternativu - citira ANSA Vučića.Ruski Itar-Tass podsetio je da je SNS na izborima 16. marta osvojio 48,34 odsto glasova (158 mandata u Skupštini) i pravo da samostalno formira vladu, ali da je Vučić rekao da je „spreman da pruži ruku svakom ko ima ideje kako da se zajedno učini nešto dobro za Srbiju“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja