Miščevićeva: Tim za EU pregovore potpun čim se formira nova vlada
Foto: Fonet

Uskoro otvaranje prvih poglavlja

Miščevićeva: Tim za EU pregovore potpun čim se formira nova vlada

Politika -
Kako proces otvaranja poglavlja bude odmicao, na poslovima EU integracija biće angažovano i do 2.000 ljudi

BEOGRAD - Šefica Pregovaračkog tima Srbije za pregovore o pristupanju EU Tanja Miščević najavila je da će tim biti potpuno oformljen čim bude sastavljena nova vlada i da će se u njemu naći maksimalno 15 do 20 ljudi.

Ona je rekla da je u pregovore sa Briselom, na raznim nivoima, već uključen veliki broj stručnjaka, iz gotovo svih državnih institucija. Kako proces otvaranja poglavlja bude odmicao, na poslovima EU integracija biće angažovano i do 2.000 ljudi.

Pri kabinetu šefice pregovaračkog tima trenutno radi petoro ljudi, koji se u velikoj meri oslanjaju na kapacitete Kancelarije za EU, navodi list. Kako je rečeno u Kancelariji, na evropskim pitanjima u ovoj instituciji angažovano je oko 90 ljudi. Takođe, za svako od 35 poglavlja, već postoje podgrupe u kojima je "delegirano" oko 600 eksperata.

Srbija je već uradila skrininge za poglavlja koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, policiju, kontrolu finansija, slobodu kretanja radnika i proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Cilj Beograda je da prva poglavlja otvori u naredna dva meseca, odnosno do kraja predsedavanja Grčke Evropskoj uniji.

(Tanjug/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track