OVO SU NOVI MINISTRI: Vučić zvao Verbića da spase školstvo!
Foto: Dado Đilas

PREMIJERA: Ministar fizičar najveće iznenađenje u kabinetu

OVO SU NOVI MINISTRI: Vučić zvao Verbića da spase školstvo!

Politika -
Od 16 resora u Vučićevom kabinetu, gotovo polovinu vode osvedočeni stručnjaci i nestranačke ličnosti. Pojačanje i doktor nauka Srđan Verbić (44), koji će voditi prosvetu

BEOGRAD - Puna škola đaka...Srbija sutra dobija vladu predvođenu premijerom Aleksandrom Vućićem, koji će izložiti ekspoze u Narodnoj skupštini pošto članovi kabineta polože zakletvu.Uz Kori Udovički (državna uprava i lokalna samouprava), Dušana Vujovića (privreda) i Zlatibora Lončara (zdravstvo), koji su nestranačke ličnosti, novo pojačanje u Nemanjinoj 11 biće fizičar Srđan Verbić (44), koji će voditi Ministarstvo prosvete i nauke.Potpuno posvećen poslu- Srđan je veoma predan poslu i vrlo cenjen u naučnim krugovima. Vučić ga je lično pozvao da svojim znanjem i iskustvom pomogne vladi u predstojećim teškim reformama, za kojima vapi i resor prosvete - navodi izvor Kurira.Verbić, poreklom iz Gornjeg Milanovca, diplomirao je teorijsku fiziku na Fizičkom fakultetu u Beogradu, posle čega počinje da radi kao rukovodilac programa fizike u istraživačkoj stanici Petnica. Magistarski rad iz oblasti veštačke inteligencije odbranio je 2001.

Dve godine kasnije učestvuje u međunarodnoj studiji učeničkih postignuća PISA, a od 2005. radi u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja - u početku kao savetnik-koordinator za prirodne nauke, a od 2013. i kao rukovodilac Centra za ispite. Januara 2014. doktorirao je na temu vrednovanje testova znanja na Univerzitetu u Beogradu. Autor je tri osnovnoškolska udžbenika iz fizike, a stručna javnost posebno ga ceni zbog 20 godina iskustva u naučnom obrazovanju nadarenih srednjoškolaca.- Sve će biti poznato u nedelju. Moguće je da ću voditi resor prosvete - kazao nam je ljubazno Verbić, ne želeći da govori o prvim potezima pre zvanične objave novog sastava vlade.Nedoumice oko resoraTokom jučerašnjeg dana, a uoči poslepodnevne sednice Glavnog odbora SNS u Novom Sadu, prelamalo se ko će voditi rudarstvo i energetiku, odnosno infrastrukturu i saobraćaj, a kandidati za te resore su Zorana Mihajlović (SNS) i Aleksandar Antić (SPS). Na čelo poljoprivrede mogao bi biti postavljen Živanko Radovančev, direktor „Mlekoprodukta“.- Uz to su razmatrana još neka kadrovska rešenja, menjale su se stvari iz minuta u minut, naročito odbrana, jer, po svemu sudeći, na njenom čelu više neće biti Nebojša Rodić. Razmatrano je da ga nasledi Jadranka Joksimović (SNS), koja bi mogla postati i ministarka bez portfelja za evropske integracije, a u opticaju je bio i njen stranački kolega Bratislav Gašić - priča izvor Kurira i dodaje da je moguće da će u vladi postojati dva ministarstva bez portfelja - koridori i infrastruktura (Velimir Ilić) i evropske integracije ili KiM.

Igor Mirović BAVIĆU SE VOJVODINOMIako se spekulisalo da će potpredsednik SNS Igor Mirović ostati na nekoj ministarskoj poziciji, ubuduće će biti posvećen stranačkim pitanjima i Vojvodinom, gde se u narednom periodu očekuje promena vlasti.- Neću biti ministar. Kako je stranka odlučila, baviću se Vojvodinom i pripremom za buduće izbore u pokrajini - kazao je on.

NESTRANAČKI MINISTRIKori UdovičkiMINISTARKA DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVEStručnjak s bogatim iskustvom. Doktorirala na Jejlu, radila u MMF, posle petooktobarskih promena bila specijalni savetnik vlade za finansije, ali i prva guvernerka NBS, a kratko i ministarka energetike.Dušan VujovićMINISTAR PRIVREDEEkonomista Svetske banke. Uvek bio oštar u kritikama političara, a posebno ukazivao na problem s korupcijom.Živanko RadovančevMINISTAR POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINEKadar SPS, a na čelu „Mlekoprodukta“ poslednje tri decenije. Zemljak Gorana Kneževića (SNS) i njegov prijatelj. Već bio ministar poljoprivrede, nekoliko meseci u periodu od 2000. do 2001, u prelaznoj vladi posle 5. oktobra 2000.Zlatibor LončarMINISTAR ZDRAVLJADirektor Urgentnog centra u Beogradu. Usavršavao se u Londonu. Uz lekarsku stručnost, pokazao menadžerske sposobnosti na čelu UC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track