OCENA STRUČNJAKA: Vučićeva obećanja potpuno realna
Foto: Dado Djilas

Mere vlade

OCENA STRUČNJAKA: Vučićeva obećanja potpuno realna

Politika -
Prvi test biće rebalans budžeta, a ključni signal restrukturiranje firmi

BEOGRAD - Rokovi nisu problem, ako su ljudi odgovorni.Test za realizaciju ekonomskih reformi do 2017. godine, kao jedno od glavnih obećanja premijera Aleksandra Vučića, biće predstojeći rebalans budžeta u junu, kao i restrukturiranje preduzeća, kažu ekonomski stručnjaci.Oni smatraju realnim da izgradnja auto-puta od Beograda do Crne Gore bude završena do 2018, dok rok za ulazak u EU do 2020. godine, kažu, zavisi od evropske politike.Nema alternative- Ozbiljnost i spremnost Vlade Srbije da sprovede najavljene reforme videće se već kroz rebalans budžeta za 2014. godinu, da li će biti postignut dogovor sa MMF i po tome šta će se dešavati sa javnim i preduzećima u restrukturiranju - kaže profesor na Ekonomskom fakultetu Jurij Bajec. On ocenjuje da će ključni signal za to kojom dinamikom i koliko uspešno će se primenjivati najavljene mere biti proces restrukturiranje preduzeća.Bajec je dodao da će efekti smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto biti kratkotrajni ako ne budu deo paketa finansijske konsolidacije.- Verujem da će najavljene mere biti i realizovane najviše zbog toga što nema alternative, odnosno došlo bi do rasta budžetskog deficita i krize javnog duga - rekao je Bajec.Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je realan rok za izgradnju auto-puta do Crne Gore do 2018.Potreban ozbiljan rad- Problem u Srbiji i do sada nisu bili rokovi, nego neozbiljnost. Ako se bude radilo kako je Vučić obećao, mislim da to može da se realizuje u predviđenom periodu - kaže on. Branko Radun, politički analitičar, kaže da je ulazak Srbije EU 2020. zavisi „pre svega od unutrašnjih odnosa u EU“.- To jeste godina koju su pominjali evropski zvaničnici kao realnu za ulazak Srbije u EU, tako da je sasvim moguće da to bude tada. ili godinu dana kasnije - kaže Radun.(M. M.)

Vladimir GoatiNEMA PARTIJSKIH PRIŠIPETLJINova vlada u celini ima dobar sastav, sa nekim izrazito dobrim rešenjima, ocenio je juče Vladimir Goati iz „Transparentnosti Srbija“. Goati je za Televiziju B92 rekao da je „premijer imao dovoljno snage da uključi nezavisne ljude, ali uglavnom znalce“ i dodao da „tu ima i nekih poznatih likova koji ne ulivaju poverenje“, ali da više „nemamo partijske prišipetlje, koji od znanja imaju pre svega sposobnost da udovolje šefu vlastite stranke“.

ČINJENICEProlazna vremena- 2014. Rebalans budžeta- 2016. Bolji životni standard krajem godine- 2018. Auto-put do Crne Gore- 2020. Ulazak Srbije u EU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track