Vučić: U oktobru sa EU o poglavljima 32 i 35! File: Proširenje ostaje jedna od ključnih politika EU
Foto: Tanjug

Bilateralni susret

Vučić: U oktobru sa EU o poglavljima 32 i 35! File: Proširenje ostaje jedna od ključnih politika EU

Politika -
Vučić je na konferenciji za novinare nakon razgovora s Fileom rekao da je izuzetno važno da što hitnije budu otvorena popglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU

BEOGRAD - Premijer Alekksandar Vučić izneo je danas plan Srbije za napredovanje ka Evropskoj uniji, a komesaru za proširenje Unije Štefanu Fileu zahvalio na razumevanju i želji da nam pomogne i pozvao ga da se oseća kao kod kuće.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon razgovora s Fileom rekao da je izuzetno važno da što hitnije budu otvorena popglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, jer su ona važna na putu ostvarenja pravne države i vladavine prava.

"Izneo sam Fileu plan Srbije da mi naš posao završimo najbrže, a naravno, da će sve ostalo zavisiti od država članica. Srbija ne obećava nemoguće stvari, ali File zna da smo ono što smo obećali i uradili", rekao je Vučić, dodajući da ćemo i ovog puta taj posao završiti kako bi naši građani bili deo Evrope.

On je najavio u naredna dva meseca velike događaje i u Beogradi i u regionu, te poručio da će Srbija kroz važne ekonomske zakone i reforme popraviti biznis ambijent.

"Tako će mnogo više i domaćih i stranih investitora želeti da ulaže i našu zemlju. Radićemo na većem zapošljavanju ljudi posebno u priatnom sektoru, i tu slede mnoge reforme", najavio je Vučić dodajući da ćemo mnogo toga još morati da naučimo od naših prijatelja iz EU i zahvalivši Fileu za njegovu posvećenost putu Srbije ka Uniji.

"Mi u Srbiji jesmo zahvalni Fileu što je uvek imao razumevanja i snage i želje da Srbiji pomoge. Hvala što ste došli u Srbiju, želim da osećate kao kod svoje kuće", rekao je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije izjavio je danas da u oktobru očekuje početak pregovora Srbije i Evropske unije (EU) o poglavljima 32 i 35. On je nakon susreta sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom kazao da je za Srbiju najvažnije da u narednom periodu uradi sve što je potrebno kako bi poglavlja 32, 35 i naročito 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, bila zatvorena.

"Izneo sam plan Srbije koji podrazumeva da mi naš posao završimo u najkraćem roku a ostalo je na članicama EU. Ne obećavamo nemoguće stvari ali radićemo vredno u narednom periodu i siguran sam da ćemo sa velikom odlučnošću pristupiti tom poslu jer želimo Srbiju u EU", kazao je Vučić.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Beogradu da će proširenje ostati jedna od ključnih politika EU i ocenio da bi Srbija početkom 2015. mogla da otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava, osnovnih sloboda i bezbednosti.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, File je rekao da je na budućem predsedniku Evropske komisije (posle majskih izbora u EU), kako će organizovati rad Komisije i komesara ali "jedna stvar će ostati stabilna, konstanta - proširenje će iti jedna od ključnih politika EU".

Evropski komesar je istakao da priprema za otvaranje poglavlja 23 i 24 "spada u ključne stubove" procesa evrointegracije i da se nada da će Srbija do kraja grčkog predsedavanja EU dovršiti akcioni plan o tim poglavljima, kako bi početkom 2015. ona bila otvorena. Srbija bi i pre početka 2015. mogla da otvori neka druga pregovaračka poglavlja, rekao je evropski komesar dodajući da "ritam pregovora nije nešto o čemu se odlučuje u Briselu, već njega diktira Srbija".

File je naveo da je završen skrining proces sedam pregovaračkih poglavlja, da je skrining još sedam poglavlja u toku a da se nada da će do kraja grčkog predsedavanja EU početi skrining još četiri poglavlja.

"Tako da se nadam da ćemo do kraja godine imati 18 poglavlja u kojima će skrining biti ili završen ili u toku", naveo je File.

Kao stubove pripremnog procesa na putu ka EU File je istakao novi princip EU, odnosno ekonomsko upravljanje čiji je cilj "da se jača konkurentnost srpske ekonomije već u ovoj fazi, a ne da se čeka priključenje Uniji".

Evropski komesar za proširenje je dodao da je veoma važno i da se primene svi postignuti sporazumi Beograda i Prištine što će sve biti deo preovaračkog poglavlja 35.

"Delimo isti cilj da građani Srbije osete boljitak od priključenja EU već sada u toku tog procesa. Važno je da se Srbija pravno uskladi sa EU, ali to treba da se čini imajući u vidu stanje u Srbiji", rekao je File.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track