File: Premijer Vučić i ja imamo isti cilj!
Foto: Nemanja Pančić

Komesar za proširenje posetio našu zemlju

File: Premijer Vučić i ja imamo isti cilj!

Politika -
Srpski premijer predstavio plan za napredovanje ka EU, Štefan File poručio da će građani Srbije vrlo brzo osetiti korist od EU

BEOGRAD - Podrška Vladi.

Premijer Aleksandar Vučić izneo je juče plan Srbije za napredovanje ka EU, a komesaru za proširenje Unije Štefanu Fileu zahvalio na razumevanju i želji da nam pomogne, i pozvao ga da se oseća kao kod kuće.Plan rada- Izneo sam Fileu plan Srbije da mi naš posao završimo najbrže, a da će sve ostalo, naravno, zavisiti od država članica. Ne obećavamo nemoguće, ali File zna da smo ono što smo obećali i uradili - rekao je Vučić i rekao da ćemo i ovog puta taj posao završiti kako bi naši građani bili deo Evrope. Premijer je za naredna dva meseca najavio velike događaje i u Beogradu i u regionu, te poručio da će Srbija kroz važne ekonomske zakone i reforme popraviti ambijent za biznis.- Tako će mnogo više i domaćih i stranih investitora želeti da ulaže u našu zemlju. Radićemo na većem zapošljavanju ljudi, posebno u privatnom sektoru, i tu slede mnoge reforme. Prvo ćemo otvoriti poglavlje 32, mislim da je realno da bude u oktobru, zatim poglavlje 35, potom 23 i 24 - kazao je Vučić.File je istakao da je u Beograd došao s jasnom porukom - da postoje velika očekivanja da nove vlasti nastave s novim poglavljem - evropskim, koje je započeto.- Premijer i ja delimo isti cilj, a to je da se građanima omogući da osete koristi EU već sada, u toku procesa pregovora - rekao je File i dodao:- Tokom ranijih poseta razgovarali smo o planovima, idejama, uslovima, a sada o konkretnim poglavljima, kako ih otvarati.Tri stuba pregovoraFile je istakao da očekuje da do kraja grčkog predsedavanja EU bude završen proces skrininga za 18 poglavlja, što predstavlja izuzetan rezultat i odraz velikog napora srpske strane. Prema njegovim rečima, dalji proces pregovora oslanjaće se na tri stuba.- Prvi čine poglavlja 23 i 24, očekujem da do kraja grčkog predsedavanja Srbija iznese Akcioni plan za ta poglavlja kako bi potom usledio skrining. Očekujemo da ona budu otvorena početkom 2015 - rekao je File.Drugi stub tiče se ekonomskog upravljanja, što predstavlja novi pristup EU, da se sada, u toku procesa pregovora, ojača konkurentnost srpske privrede kako bi građani osetili korist i pre ulaska u Uniju. Treći stub odnosi se na dalji tok normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

REAGOVANJAZoran Babić, SNS- Dodatno smo ohrabreni podrškom koja je nedvosmislena i koja pokazuje ugled Srbije u međunarodnoj zajednici.Branko Ružić, SPS- Poseta drugog evropskog zvaničnika nakon izbora Vlade predstavlja podršku novoj srpskoj vlasti i građanima na evropskom putu.Aleksandar Senić, NDS- Štefan File nije došao u Beograd da daje domaće zadatke, već da podrži evropske integracije Srbije.Balint Pastor, SVM- Poseta Štefana Filea je ohrabrenje za novu vladu, a na sastanku s predstavnicima poslaničkih grupa pre svega je istaknuta važnost vladavine prava.

Tomislav Nikolić:FILE, NEMOJ DA ODEŠ!Šef države Tomislav Nikolić rekao je posle sastanka sa Fileom da Srbija želi da bude u EU- Znam da ćemo, ispunjavajući uslove, građanima omogućiti da žive u organizovanoj zemlji. Rekao sam Fileu da bih, bez obzira na to gde ga put odnese, voleo da ostane na ovoj funkciji, jer je njegova posvećenost tome da Srbija kao jedna od glavnih zemalja u regionu postane članica EU jasno izražena.

Ivica DačićSTRATEŠKI CILJ - PUNOPRAVNO ČLANSTVO U EVROPSKOJ UNIJITeme razgovora prvog potpredsednika Vlade i šefa diplomatije Ivice Dačića i Štefana Filea bile su dinamika i dalji koraci u procesu evrointegracija Srbije. Na sastanku je istaknuta spremnost Srbije za naredna poglavlja pregovora, kao i njen strateški cilj - punopravno članstvo u EU. Oni su naglasili važnost učvršćivanja regionalne političke saradnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja