Najnovije vesti

MRKIĆ OSTAVIO HAOS: Srpski ambasador pokušao da uvali svoju knjigu Putinu!
Foto: Fonet

SKANDAL

MRKIĆ OSTAVIO HAOS: Srpski ambasador pokušao da uvali svoju knjigu Putinu!

Politika
Novog šefa diplomatije sačekalo 250 zaposlenih koji su višak, a ozbiljno će morati da se pretrese i spisak aktuelnih ambasadora, nakon čega će mnogi ostati bez funkcija

BEOGRAD - Raspad u MSP.Bivši ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić ostavio je svom nasledniku potpuni haosu u ministarstvu, a kolike su njegove razmere, najbolje je opisao novi šef diplomatije Ivica Dačić - pojedini ministri čak i ne znaju adrese ambasada u kojima službuju, a za šta ih građani Srbije uredno plaćaju!Bez popusta za prijateljeJedan od takvih primera je i slučaj Slavenka Terzića, našeg ambasadora u Rusiji, koji se, prema rečima našeg izvora iz MPS, pokazao kao, najblaže rečeno, nesposoban.- Terzić ni do jednog važnog zvaničnika u Rusiji ne može da dođe, pre ćemo vi ili ja iz Beograda telefonom da dobijemo nekog u Moskvi nego što će to da uradi Terzić koji živi tamo. Njegov jedini cilj je da Dačić preda njegovu knjigu Putinu! Moskva je, zajedno sa Vašingtonom i Briselom, ključno diplomatsko predstavništvo i Dačić je svestan ovog problema. Vrlo je moguće da se Terzić uskoro vrati u Beograd, a neće mu pomoći ni to što je Dačićev lični prijatelj - kaže izvor našeg lista iz MSP i dodaje da je Mrkić masovno slao neproverene ljude - prijatelje i rođake na službu u inostranstvo.- Bivši ministar je masovno zapošljavao tokom svog mandata - sada nas zvanično ima oko 1.250, iako je budžetom predviđeno oko 1.000 ljudi. Pitanje je ko i kako isplaćuje te plate. Na primer, Dušanka Šešlija je po Mrkićevom nalogu poslata na radno mesto u Madrid koje ne postoji! Ona čak nije diplomata, nije prošla bezbednosne provere, ne zna španski jezik - navodi naš izvor.

Da se situacija u MSP otrgla kontroli, potvrdio je i novi šef diplomatije. Dačić je nedavno u razgovoru za Kurir ispričao i do kojih krajnosti idu naši ambasadori - prošle godine od 25.000 telegrama koji su stigli od naših diplomata u svetu u jednom od njih je pisalo da Burundi učestvuje u mirovnoj misiji u nekoj drugoj zemlji u Africi?!Korenite promeneDačić je najavio da će sve to drastično da se promeni.- Jedan ambasador nije znao ni adresu sopstvene ambasade! Rekao mi je kako je tu tek tri-četiri meseca i nije još zapamtio adresu. Kako će onda da predstavlja zemlju? Nažalost, taj je još ambasador, ali više neće biti - rekao je juče Dačić.

Haos u MSP: Ivan Mrkić
Haos u MSP: Ivan Mrkić

OčekivanoMRKIĆ: SVE JE LAŽNije tačno da sam zaposlio 250 ljudi. Po zakonu je MSP zaposlio pedesetak ljudi da je meni poznato, a u penziju je otišlo otprilike toliko. Za Šešliju mogu reći da je jednostavno nemoguće da je tamo upućena, a da to po propisima i sistematizaciji nije bilo moguće. Svako ko je primljen na rad u MSP morao je proći bezbednosne provere jer je to bila moja trajna instrukcija od preuzimanja dužnosti. Kao ministar, najmanje sam se bavio kadrovima, osim u slučajevima kada sam predlagao ambasadore. Sada je u našim ambasadama preko 90 odsto karijernih diplomata, a kada sam stupio na dužnost, bilo ih je ispod 50 odsto - napisao je Mrkić u SMS odgovoru.

Evo šta plaćamoAMBASADORI U BRISELU NAS KOŠTAJU 20.000 EVRA MESEČNOI pored teške situacije u kojoj se nalazi zemlja, građani Srbije uredno plaćaju pet ambasadora u Briselu. Svakom od njih je plata oko 4.000 evra. U Parizu Srbija plaća tri šefa DKP - ambasadora u Francuskoj - Rajka Ristića, pri Unesku - Darka Tanaskovića (uskoro) i šefa Kulturno-informativnog centra, direktora u rangu ambasadora - Slavicu Petrović - dodaje izvor iz MSP.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...