IGNORIŠU DAČIĆEV POZIV: Bivši ministri ne vraćaju diplomatske pasoše
Foto: Fonet/tanjug

Ne odazivaju se

IGNORIŠU DAČIĆEV POZIV: Bivši ministri ne vraćaju diplomatske pasoše

Politika -
Listu od tridesetak osoba predvode Mlađan Dinkić i Oliver Dulić, a prate ih bivši ministri Snežana Marković i Nebojša Ćirić

BEOGRAD - Novi ministar inostranih poslova Ivica Dačić pokrenuo je akciju za vraćanje diplomatskih pasoša, ali se mnogi nisu odazvali na preporučene poštanske pozive.

Kako je nezvanično rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, pored bivšeg ministra finansija i ekonomije Mlađana Dinkića i ministra za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine u vladi Mirka Cvetkovića, Olivera Dulića, pozivu da vrate diplomatski pasoš nisu se odazvali nekadašnja ministarka omladine i sporta Snežana Marković (URS), ni Nebojša Ćirić, nekadašnji ministar za ekonomiju i regionalni razvoj.

Kako se saznaje, privilegija pri putovanjima nisu se odrekli ni nekadašnji državni sekretari u ministarstvima: Nadica Momirov (Ministarstvo kulture), Miodrag Jakšić (Ministarstvo za dijasporu) i Duško Radaković (Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu).

Iako prema vladinoj uredbi diplomatski i službeni pasoši moraju da se vrate po isteku funkcije, njih su zadržali i bivši poslanici Nemanja Šarović (Srpska radikalna stranka) i Branimir Ðokić (Srpska napredna stranka).

Da se dosad nije vodilo računa o diplomatskim i službenim pasošima, odnosno o tome ko ih sve poseduje, govori i činjenica da svoju putnu ispravu nije vratila ni smenjena direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, koja nije na toj funkciji više od godinu i po dana.

Diplomatske pasoše posle isteka funkcije mogu da zadrže samo predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine, predsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Ministar Dačić je izjavio da je od juna 2009. do aprila 2014. izdato 3.218 diplomatskih pasoša sa petogodošnjim trajanjem i to po zakonu i po Vladinoj uredbi.

Diplomatski pasoš se izdaje predsedniku Republike, predsedniku Narodne skupštine, premijeru, vicepremijeru, ministrima, predsednicima Ustavnog i Vrhovnog suda, guverneru NBS, načelniku Generalštaba, zaposlenima u MSP.

Na obrazloženi predlog izdaje se i narodonom poslaniku, tužiocu za ratne zločine, predsednicima skupština i izvršnih veća AP i rukovodiocu civilne i vojne službe bezbednosti. Može ga dobiti i ambasador dobre volje Srbije ili ambasador dobre volje u međunarodnim organizacijama.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track