VUČIĆ U SARAJEVU: Niko ne može da uništi Bosnu i Republiku Srpsku
Foto: Rojter

Premijer Srbije u BiH

VUČIĆ U SARAJEVU: Niko ne može da uništi Bosnu i Republiku Srpsku

Politika -
Dobrosusedski odnosi Ne mora da bude puno ljubavi, ali treba da postoji poštovanje i uvažavanje. To je najpoštenije što Srbija može da učini i to je i ono što Srbija želi od Bosne, rekao srpski premijer

BEOGRAD - Dočekan uz crveni tepih i vojne počasti!Kao što je i obećao, premijer Srbije Aleksandar Vučić juče se uputio put Sarajeva, što je ujedno i njegova prva zvanična poseta nekoj zemlji od kada je došao na čelo vlade.Vreme za poverenjeVučić je posle sastanka s predsednikom Veća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom naglasio da je u BiH stigao kao prijatelj i da je došlo vreme za poverenje i saradnju.- Ne mora da bude puno ljubavi, ali treba da postoji poštovanje i uvažavanje. Sa srpske strane to imate. Bez ikakvog licemernog udvaranja, to je nešto najpoštenije što Srbija može da učini i to je i ono što Srbija želi od Bosne - naglasio je srpski premijer.Reagujući na novinske napise o razlozima njegove posete, Vučić je na konferenciji za novinare rekao da ga niko nije naterao da dođe.

Srdačan doček...Vučić sa predstavnicima SPC
Srdačan doček...Vučić sa predstavnicima SPC

- Čitao sam razne izmišljotine o tome, ali odluke donosim ja. To je poruka onima koji misle da su na ovoj poseti radili Evropljani ili Turska.Na pitanje koji je „pravi“ Vučić - onaj iz 90-ih ili onaj koji je rekao da ništa ne može da uništi BiH, odgovorio je da mnogi nisu shvatili kakve promene su zahvatile i svet i region:Prevideli pad zida - Kao što se u Srbiji nije razumelo šta se dogodilo posle pada Berlinskog zida, tako i ovde neki ljudi nisu razumeli šta se dogodilo. Došao sam kao prijatelj, kao neko ko poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i RS. Niko ne može da uništi BiH i RS - rekao je Vučić.Vučić je rekao da je pri kraju dogovor o investiciji kompanije iz BiH „Prevent“, koja je zainteresovana za kupovinu livnice u Prijepolju, i da očekuje da ta firma preuzme firmu i zaposli 500 ljudi.Vučić se sastao sa članovima Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem, sa šefom diplomatije Zlatkom Lagumdžijom, kao i s predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH.

Aleksandar Vučić i Nebojša Radmanović
Aleksandar Vučić i Nebojša Radmanović

Protesti BošnjakaDA JE I NAMA U BOSNI JEDAN ALEKSANDAR VUČIĆDok je Aleksandar Vučić dolazio na sastanak s Bakirom Izetbegovićem, ispred zgrade Predsedništva bili su demonstranti koji su zviždali i nosili natpise „Stop korupciji“!Kako kaže izvor Kurira, Nebojša Radmanović, član Predsedništva BiH, obratio se Vučiću povodom tog negodovanja: „Ne zvižde oni vama, zvižde Bakiru i meni. Na protestima govore: ‚Da nam je da i mi imamo jednog Vučića‘.“

Humano VUČIĆ POKLONIO STO ZA BEBE BOLNICI U SARAJEVUPremijer Aleksandar Vučić je sarajevskoj bolnici „Abdulah Nakaš“ poklonio bebi-term sto za novorođenčad.- Želeo sam da zajedno sa svojim prijateljima doprinesem nečemu, da bebe imaju na raspolaganju ovakvu spravu koja će pomoći da im bude malo udobnije - izjavio je Vučić i dodao da je donacija potpuno lična. Direktorka bolnice, doktorka Sebija Izetbegović zahvalila je Vučiću na donaciji, a doktorka Jasmina Šlaku dodala je da je ovaj višenamenski aparat bio neophodan ginekološkom odeljenju.

Nezavisne o poseti premijeraVUČIĆEV DOLAZAK VAŽAN I ZA EVROPSKU BUDUĆNOST SRBIJESrpski premijer poslao je nedvosmislenu poruku da će politika Beograda koju on kreira biti potpuno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, kao i privrženosti Dejtonskom sporazumu, pišu Nezavisne novine. Političko Sarajevo, preciznije, bošnjačke političke elite veoma pozitivno reag uju na ovakav stav premijera Srbije. Reč je, kako se ocenjuje, o dobrom procesu koji će pomoći relaksaciji odnosa Sarajeva i Beograda jer, kad je o Srbiji reč, stav Banjaluke, odnosno politike Republike Srpske veoma je dobro poznat. Koliko god poseta bila dobra za BiH, isto tako ona je važna i Srbiji zbog njene proevropske politike, navodi list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja