TRODNEVNA ŽALOST: Cela zemlja zavijena u crno
Foto: Fonet

Srbija oplakuje žrtve

TRODNEVNA ŽALOST: Cela zemlja zavijena u crno

Politika -
Od danas trodnevna žalost koju je proglasila Vlada. U Obrenovcu zasad 14 žrtava, moguće da će broj biti veći

BEOGRAD - Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici proglasila je trodnevnu žalost u zemlji povodom stradanja građana u poplavama.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je na sednici Vlade da je zasad broj žrtava poplava u Obrenovcu 14 i da je Žandarmerija počela pretragu prizemnih kuća da bi utvrdila da li u njima ima još nastradalih.- Veliki je broj stradalih, a biće još veći - rekao je Vučić i dodao da se radi obdukcija tela poginulih i da će se za svaku žrtvu znati od čega je tačno umrla.Za dane žalosti proglašeni su 21, 22. i 23. maj.Vučić je rekao da je situacija u Obrenovcu i drugim mestima bolja, ali da opasnost postoji od takozvanih leđnih voda.- Pomislili smo da smo blizu kraja, ali, nažalost, leđne vode i natopljeni bedemi stvaraju velike probleme - rekao je premijer.Zaštita elektranePredsednik Vlade kazao je da su preduzete sve mere da se zaštiti termocentrala „Nikola Tesla A“ i da je od termoelektrane napravljeno „pravo ostrvo“ da bi se zaštitila.On je dodao da bi u petak ili za vikend trebalo da bude ukinuta vanredna situacija u Srbiji i da se taj status zadrži samo u mestima u kojima je to zaista neophodno.Vučić je istakao da posle poplava sledi novi težak period, zato što treba sanirati teren i sprečiti zarazu.Srbija trpi štetu i zbog toga što ne radi blok A termoelektrane „Nikola Tesla“, pošto mora da uvozi struju, rekao je Vučić i ocenio da je šteta u javnim preduzećima „drastično veća“ od 0,64 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije.Premijer je rekao da je Srbija po materijalnoj šteti desetostruko teže pogođena nego druge zemlje u regionu i izrazio nadu da se to po žrtvama neće videti. Ocenio je da bi Srbija trebalo sama da konkuriše za pomoć fondova EU za obnovu štete.Velika solidarnost- Šteta je ogromna, ali treba realno da je procenjujemo. Reći ćemo svim opštinama da ne šalju dvostruke račune. Biće obavljene tri-četiri kontrole za svaku prijavljenu štetu - rekao je Vučić. On je apelovao na građane Srbije koji mogu da pomognu, bilo novčano bilo na drugi način, da to i učine, a zatražio je i pomoć iz sveta.- Svaki dinar koji neko uplati ne prolazi samo kroz Narodnu banku Srbije i Ministarstvo finansija nego dolazi i na moj sto - istakao je Vučić i obećao da će se tačno znati kako je novac utrošen. Premijer je ocenio i da su građani Srbije pokazali veliku solidarnost, navodeći kao primer da u Beogradu i Šapcu proteklih dana nije bilo krivičnih dela razbojništva.

Procedura posle poplavaINFORMACIJE O POVRATKUU saradnji sa „Telekomom“ otvoren je besplatan telefonski broj 0800222333 na koji građani mogu da dobiju informacije o tome šta treba da urade kao uslov za povratak svojim kućama posle poplava.

MINISTARSKI RAPORTJadranka Joksimović MINISTARKA BEZ PORTFELJADanas u Briselu ugovara pomoć iz Fonda solidarnosti, u igri 30 miliona evra od ranije.Lazar Krstić MINISTAR FINANSIJAOsnovaće se kancelarija za humanitarnu pomoć, prikupljeno šest miliona evra.Zorana Mihajlović MINISTARKA SAOBRAĆAJAUništeno 3.000 kilometara puta, pruga Beograd-Bar prekinuta na tri mesta.Aleksandar Antić MINISTAR ENERGETIKEStruju nema samo 1.820 potrošača, kriza u Kostolcu još nije prošla.Ivan Tasovac MINISTAR KULTURE I JAVNOG INFORMISANJAArhivi, biblioteke i druge ustanove ispražnjeni na vreme.Rasim Ljajić MINISTAR TRGOVINENa tržištu ima dovoljno robe, neće poskupeti osnovne životne namirnice.Zlatibor Lončar MINISTAR ZDRAVLJANisu tačne glasine da ima šuge, ima do deset slučajeva vaški, koji su izolovani.Nikola Selaković MINISTAR PRAVDESvaka krađa u ovom trenutku biće kvalifikovana kao teška i oštrije kažnjena.Nebojša Stefanović MINISTAR POLICIJEU Šapcu proteklih dana bez krivičnih dela, u Beogradu jedno razbojništvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track