Georgijeva: Impresionirana sam brzim reagovanjem vlade i građana!
Foto: Fonet

Evroprska komesarka

Georgijeva: Impresionirana sam brzim reagovanjem vlade i građana!

Politika -
"Impresionirani smo snažnim reagovanjim srpskih vlasti i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ponosni smo što možemo da budemo uz vas u ovim teškim danima, kazala je Georgijeva

Evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Georgijeva izrazila je divljenje za brzu reakciju vlade i običnih ljudi u nesreći koja nas je zadesila, istakavši da je ponosna što se i EU bori protiv poplava rame uz rame sa kolegama iz Srbije.

Georgijeva je tokom dvodnevne poste Srbiji razgovarala s premijerom Aleksandrom Vučićem i poručila da Srbija ima punu podršku Unije u teškoj situauciji nastaloj katastrofalnim poplavama, a jutros obišla poplavljena područja u Obrenovcu zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, a zatim obišla i Centar sektora za vanredne situacije.

"Impresionirani smo snažnim reagovanjim srpskih vlasti i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ponosni smo što možemo da budemo uz vas u ovim teškim danima"; kazala je Georgijeva, koja je Stefanoviću uručila pomoć u borbi protiv poplava.

Ona je danas, prilikom obilaska Centra sektora za vanredne situacije, predala generatore, pokretne jedinice za rasvetu terena sa dizel generatorom i opremu za rasvetu, tuševe za vanrednu situaciju i grejače za vodu, koje donira Euleks.

Evropska komesarka je sa Stefanovićem obišla prethodno Obrenovac, gde se na licu mesta upoznala sa posledicama poplava koje su još uvek prisutne u većim delovima ovog grada, a posetu je završila obilaskom Kostolca.

Ona je precizirala i da humanitarna pomoć već počela da stiže, dok je za novac iz Fonda EU za vanredne situaucije i iz IPA fondova potrebno određeno vreme. Georgijeva je izrazila duboko saosećanje sa žrtvama poplava, dodajući da kao evropski komesar, ali i građanin susedne prijateljske zemlje duboko saoseća sa građanima Srbije.Ona je ukazala da se u slučaju poplava EU ponela prema Srbiji kao što bi postupila prema bilo kojoj članici Unije, podsetivši da kandidati imaju ista prava. S tim u vezi ona pozvala Srbiju da pristupi mehanizmu civilne zaštite još pre nego što postane članica, jer će kroz to, kako je navela, sticati nova iskustva i znanja.

Evropska komesarka je poželela vladi i Srbiji da se što pre oporave i iskoriste ovu nepogodu kao šansu, te da još jednom dokažu da na Balkanu živi žilav narod.Saosećanje i najava dalje pomoći EU Srbiji

Georgijeva je izrazila saosećanje sa građanima Srbije pogođenim poplavama i poručila da će EU nastaviti da pruža pomoć i podršku pogođenom stanovništvu.

"Izrazila bih saosećanje sa Srbijom, sa našom braćom i sestrama koji su pogođeni silom prirode nezabeleženom do sada. Isto tako želim da izrazim divljenje prema hrabrosti i odlučnosti u reakciji na novostalu situaciju koja je usledila u svim pogođenim područijma", rekla je Georgijeva na sastanku posle obilaska termoelektrane u Kostolcu.

Ona je podsetila da je, odmah nakon apela, 12 država članica EU odmah uputilo svoje spasilacke ekipe i helikoptere u ugrožena područja, tako da danas ima preko 200 Evropljana koji se zajedno sa građanima Srbije bore za odbranu od poplave.

"Timovi su rašpoređeni po prioritetima koje je odredila Vlada Srbije, pre svega termoelektrana koje proizvode struju za celu državu", navela je komesarka i potvrdila da će oni ostati u Kostolcu dok god je to potrebno.

Prema njenim rečima, civilna zaštita EU za sad ima dva prioriteta - nastavak ispumpavanja vode sa poplavljenih područja i dalju podršku u humanitarnoj pomoći stanovništvu pogođenom polavama. Ona je napomenula da je sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarala da će, po proceni štete, iz evropskih fondova solidarnosti biti izdvajano za rekonstrukciju Srbije.

Georgijeva je takođe navela da će područje Balkana u budućnosti, usled klimatskih promena, biti izloženo prirodnim nepogodama i katastrofama kao što su poplave i šumski požari.

"Moramo da se bolje pripremimo za zaštitu, jer jedan dinar ili evro u prevenciju značiće ušteđenih sedam, do osam. Takođe moramo da se svi držimo zajedno", poručila je ona.

Načelnik štaba za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da je, i pored teške i dramatične situacije tokom odbrane tri Termolelektrane Nikola Tesla A i B u Obrenovcu, i Termoelektrane u Kostolcu, termoenergetski sistem u potpunosti očuvan.Marić je rekao da je ponosan na ljude koji su radii taj posao.

"Ponosan sam i na timove iz EU koji su pomagali i uradili veliki posao, što možda pokazuje da je Srbija već deo EU", reka je Marić i dodao da se nakon dva do tri dana očekuje da dođe do stagnacije, a zatim i do opadanja vodostaja na glavnim vodotokovima u Srbiji.

Rukovodilac operativnog tima za odbranu TE Kostolac Bratislav Dikić na sastanku je i podneo izveštaj o radu i merama koje je njegov tim preduzimao prethodnih dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track