Kameron izrazio saučešće Vučiću
Foto: AP

Podrška u teškim trenucima

Kameron izrazio saučešće Vučiću

Politika -
U okviru podrške britanske vlade je u regionu omogućeno je angažovanje 33 pripadnika vatrogasne službe i četiri broda

U pismu upućenom srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, premijer Velike Britanije Dejvid Kameron izrazio je svoje najiskrenije saučešće povodom žrtava poplava u Srbiji, izjavio je danas otpravnik poslova britanske ambasade u Beogradu Dejvid Mekfarlan.

Mekfarlan je, u saopštenju upućenom iz britanske ambasade, izrazio ogromnu zabrinutost Velike Britanije povodom velikih poplava u Srbiji i regionu, i njihovih posledica.

"To je zaista pogubno za desetine hiljada ugroženih u Srbiji i širom regiona. Naše misli su sa svima onima koji pate usled te prirodne katastrofe", rekao je Mekfarlan.

On je istakao da nastavlja da raste pomoć koja pristiže iz svih delova sveta, ali da je njega najviše dirnulo to kako su građani Srbije odgovorili na nesreću.

"Mi smo dirnuti duhom i otpornošću vaše zemlje u svetlu ovih užasnih događaja", dodao je britanski diplomata.

Vlada Velike Britanije, po njegovim rečima, kroz koordinisani mehanizam Evropske unije (EU) obezbeđuje podršku ugroženima od poplava. U okviru podrške britanske vlade je, kako je precizirao, u regionu omogućeno angažovanje 33 pripadnika vatrogasne službe i četiri broda. Mekfarlan je istakao da su britanski ekspert koji predvodi tim EU u Srbiji i njegove kolege iz Ministarstva unutrašnjih poslova bili puni hvale za posvećenost i trud onih koji su uljučeni u spasilačku fazu krize.

"Humanitarni odgovor i dugotrajna rekonstrukcija će, međutim, postaviti drugačije izazove, ali ne manje ozbiljne. Tim stručnjaka iz DFID, našeg Ministarstva razvoja, stigao je juče i doprinosi procesu procene potreba, identifikujući šta nam treba sada i u budućnosti, kako bi na najbolji mogući način bila upotrebljena međunarodna pomoć", zakljucio je Mekfarlan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track