ALBANCE HVATA PANIKA: Vlast u EU preuzimaju protivnici nezavisnog Kosova!
Foto: AP

Posle izbora za Evropski parlament

ALBANCE HVATA PANIKA: Vlast u EU preuzimaju protivnici nezavisnog Kosova!

Politika -
Francuski Nacionalni front smatra jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova za ilegalni čin, a Marin Le Pen je poznata i po izjavi „ Znate šta mislim o načinu na koji su Amerikanci otkinuli Kosovo od Srbije”

BRISEL – Nacionalni front Marin Le Pen, i Partija nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva Najdžela Faraža predstavljaju apsolutne pobednike izbora za Evropski parlament. Navedene partije se u svojim državama nalaze na prvom mestu prema rezultatima upravo održanih izbora, sa 25 odnosno 28 odsto glasova . Uporedo dobre rezultate u Austriji ostvarila je i Slobodarska partija Austrije koja je zauzela treće mesto.

Pored protivljenja dominaciji odluka Brisela nad državama evropskog kontinenta, ove partije imaju i veoma bliske stavove po pitanju nezavisnosti Kosova. Tako Nacionalni front smatra jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova za ilegalni čin, a Marin Le Pen je poznata i po izjavi „ Znate šta mislim o načinu na koji su Amerikanci otkinuli Kosovo od Srbije”.

Partija nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva je u Evropskom parlamentu više puta skretala pažnju na kriminalnu osnovu nezavisnog Kosova, tako se 17.aprila 2013. godine poslanik Džerar Baten obratio parlamentu rečima „ EU je kosovskim vlastima dala 4,7 milijarda evra sa ciljem borbe protiv organizovanog kriminala. Kriminalno obaveštajna agencija EU je javno saopštila da situacija po pitanju organizovanog kriminala na Kosovu ne pokazuje napredak još od 1999, a izveštaj Saveta Evrope iz decembra 2010, navodi da su političari Kosova na najvažnijim položajima umešani u ilegalnu trgovinu organima. ”

Hajnc Kristijan Štrahe predsednik Slobodarske partije Austrije, je pored stava da je Kosovo deo Srbije, konstantno upozoravao javnost da je prema podacima obaveštajnih službi premijer Kosova Hašim Tači ogranizator internacionalne trgovine drogom, kao i da se Albanci na Kosovu bave ilegalnom trgovinom organa.

Izbori za evropski parlament pretstavljaju indikator toga ko će dobiti buduću vlast u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Ukoliko ne dođe do prevremenih, sledeći parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji održaće se 2015. godine, a u Francuskoj predsednički i parlamentarni izbori su zakazani za 2017. godinu.

Sama činjenica da su sada najjače partije u u ovim zemljama one koje javno iznose stavove o ilegalnoj i kriminalnoj prirodi ,,države Kosovo“, pretstavlja pozitivan sled događaja za Srbiju, sa obzirom da nezavisno Kosovo u okviru EU pored Nemačke ima veliku međunarodnu podršku priznanjem od strane Velike Britanije i Francuske, a pozicije partija koje su upravo osvojile najviše glasova u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu sugerišu da bi podrška nezavisnosti Kosova mogla da bude prekinuta sa promenom vlasti u tim zemljama.

Prištinski mediji prenose negativne reakcije tzv. Kosovskih zvaničnika o rezultatima izbora za Evropski parlament, a političari na Kosovu izražavaju zabrinutost zbog „jačanja ekstremne desnice u EU“.

(Pravda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja