Babić: Sanacija posle poplava biće transparentna
Foto: Marina Lopičić

Posle postavljenja Marka Blagojevića

Babić: Sanacija posle poplava biće transparentna

Politika -
Šef poslanika SNS kaže da se novac, koji se troši za sanaciju posledica poplava, mora slivati na jedno mesto i odatle trošiti i da će građani biti sigurni da će ta sredstva doći do onih koji su najugroženiji

BEOGRAD - Šef Poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Zoran Babić izjavio je danas da postavljenje Marka Blagojevića za direktora Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima predstavlja korak ka uređenijoj državi i da će postupak u prilivu i trošenja novca za sanaciju posledica poplava biti transparentan.

Babić je rekao da se novac, koji se troši za sanaciju posledica poplava, mora slivati na jedno mesto i odatle trošiti i da će građani biti sigurni da će ta sredstva doći do onih koji su najugroženiji.

Šef Poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije je istakao da je želja da se prošire ovlašćenja skupštinskog anketnog odbora koji bi se bavio trošenjem sredstava koja su do sada bila upućivana na teritorijama pogođenim elementarnim nepogodama.

Babić je naglasio da je potrebno utvrditi da li je sav novac koji je prikupljen, potrošen na pravi način za sanaciju šteta zemljotresa u Kraljevu, poplava u naselju Jaša Tomić, zemljotresa u Mionici.

Šef Poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije je dodao da postoje normativi za utvrđivanje štete na kojima rade ministarke Zorana Mihajlović i Kori Udovički.

Babić je rekao da je vreme da se govori o svakoj temi i dodao da će u narednim danima biti posebna sednica sa posebnom temom oko samih poplava, ali da je "loše kada se politizuje, kada se iz suvih soba, nekih kabineta dedinjskih vila komentariše preko društvenih mreža i širi panika i šire informacije koje zaista nisu istinite".

Upitan o napisima da je zaštitnik građana Saša Janković ostao bez 19 saradnika, Babić je odgovorio da je to pitanje za samog Jankovića zašto nije regulisao radni status svojih saradnika koji rade i sedam godina na određeno vreme.

"Ne mogu da razumem da zaštitnik građana, umesto da štiti građane koji su ovih nekoliko nedelja biti poplavljeni i ugroženi, da za njega bude glavna tema da li će primiti 17, 19 ili ne znam koliko zaposlenih", rekao je Babić.

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije je najavio da će uputiti premijeru Aleksandru Vučiću zahtev zato što nezavisna regulatorna tela primaju plate po različitim zakonima i dodao u toj oblasti postoji neusklađenost.

On je ilustrovao da je u Komisiji za zaštitu ravnopravnosti učesnika u postupcima javnih nabavki plata 127.000 dinara, "do nivoa od 400.000 dinara za gospodina Sašu Jankovića kao zaštitnika građana", jer je taj raspon neprihvatljiv.(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track