Udovički: Realne procene dostavio mali broj opština
Foto: Fonet

Danas prvi preliminarni izveštaji

Udovički: Realne procene dostavio mali broj opština

Politika -
Ministarka je naglasila da su nerealne procene dostavljene negde zbog neznanja a negde što "imamo stari običaj da mnogo vrednujemo ono što nam se da da vrednujemo"

BEOGRAD - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da je mali broj opština do sada dostavio adekvatne podatke o proceni štete tokom poplava i da ministarstvo uprošćava metodologiju i šalje nova uputstva za procenu.

"Nova uputstva šaljemo onima koji još nisu stigli da urade procenu štete ili tamo gde procena koju smo dobili nije upotrebljiva. Mi dajemo bolju metodologiju, ali ako lokalne samouprave ne budu pružile ono što treba, napravićemo procenu bez njih", rekla je Udovički.

Komisija za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda, kojom predsedava potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, podseća da su jedinice lokalne samouprave dužne da danas dostave prve preliminirane izveštaje o procenjenoj šteti od poplava.

Udovički je naglasila da su nerealne procene dostavljene negde zbog neznanja a negde što "imamo stari običaj da mnogo vrednujemo ono što nam se da da vrednujemo".

Ona dodaje da se sa tim problemom suočavaju i druge zemlje i da će se taj proces rešavati tako što već postoje centralne informacije iz popisa, zna se šta je poplavljeno, zna se veličina i tip kuća.

"Kada sve to znamo, krećemo da sučeljavamo podatke. Dobar deo problema je što se primenjuje metodologija koja je komplikovana, detaljna. Uprošćavamo metodologiju i šaljemo nova uputstva, što će biti jednostavnije da se primeni", objasnila je Udovički.

Prvo će se obnoviti glavne saobraćajnice, naglašava ministarka, da bi pomoć mogla da stigne do građana, a građevinska i komunalna preduzeća dobila su rok od nedelju dana da krenu sa radovima.

Udovički kaže da će se praviti evidencija obnovljene infrastrukture koja je uništena u poplavama jer će iz nekih fondova moći da se nadoknadi novac retroaktivno."Za međunarodnu zajednicu je cilj da se dođe do plana obnove ekonomskog kapaciteta zemlje. Ne samo da se poprave objekti već da se omogući da se život i privredni rast vrate u normalu", naglasila je udovički.

Ona je dodala da Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenim područjima, koju će voditi Marko Blagojević, ima najšire nadležnosti vezane za obnovu i da će se tu donositi konačni sudovi kolika je šteta, radiće se projekti i programi rekonstrukcije.

Sva ministarstva će raditi za Kancelariju, ali je važno da je neko dobio jasan mandat da određuje prioritete, zaključila je Udovički.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track