Najnovije vesti

NEMCI OTPISALI I TAČIJA: Zlikovci koji su trgovali organima ne mogu u vlast!
Foto: Fonet

Snažan pritisak Berlina

NEMCI OTPISALI I TAČIJA: Zlikovci koji su trgovali organima ne mogu u vlast!

Politika
19:54h
Upravo zato je formiran Specijalni sud za ratne zločine koji bi ispitao navode iz istrage Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima i procesuirao odgovorne

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane ocenio je u analizi situacije na Kosovu, uoči predstojećih parlamentarnih izbora, da postoji interes međunarodne zajednice da se iz političkog života u Prištini uklone "ratne vođe"

"U tom kontekstu primećuje se snažan pritisak Nemačke, koja želi da posle potpisivanja briselskog sporazuma i održavanja parlamentarnih izbora sa političke scene ode većina aktualnih lidera, među njima je i premijer Hašim Tači", navodi se u izveštaju. Upravo se zato, kako navodi slovenački institut, formira Specijalni sud za ratne zločine koji bi ispitao navode iz istrage Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima i procesuirao odgovorne.

Odlazak "ratnih vođa" je, kako se navodi u analizi, potreban kako bi se učvrstila demokratija na Kosovu i stvorili preduslovi za dostizanje pravde i pomirenja.

Za promenu politike u Prištini postoje i snažni ekonomsiki razlozi, jer vladajuće partije nisu uspele da pronađu odgovarajuće rešenje za visoku stopu nezaposlenosti i da se izbore sa korupcijom.

IFIMES, citirajući analitičare, opisuje Kosovo kao "raj za organizovani kriminal i korupciju", a tome je uzrok oslabljeno đelovanje institucija i snažnih veza političkih i kriminalnih struktura."Kakvu će vladu dobiti Kosovo 8. juna odlučiće građani Kosova, ali ostaje utisak da su Kosovu potrebne korenite promene i neki novi početak", zaključuje IFIMES.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...