PAJTIĆ BEZ VEĆINE: Pada poslednje uporište demokrata
Foto: Zorana Jevtić

Vlada Vojvodine izgubila legitimitet

PAJTIĆ BEZ VEĆINE: Pada poslednje uporište demokrata

Politika -
Prave se nove koalicije: Poslanici opozicije i LSV preglasali DS i SVM, potpredsednik naprednjaka Goran Knežević kaže da je sledeći korak rekonstrukcija pokrajinske vlasti

BEOGRAD - Odlazak.

Usvajanjem predloga LSV o izmeni izbornog sistema u pokrajini na jučerašnjoj sednici Skupštine Vojvodine, vlada Bojana Pajtića izgubila je legitimitet. Ishod glasanja pokazao je da vojvođanski premijer i lider demokrata više nema većinu u parlamentu, jer su poslanike DS i SVM preglasali poslanici LSV, SNS, koalicije SPS, NDS, DSS i SRS.Predlog da se ubuduće svih 120 poslanika bira po proporcionalnom sistemu podržala su 62 poslanika, a protiv je bilo njih 50. Dva poslanika nisu glasala.Krah loše vlade- Ovo je konačan krah loše vlasti koja je upropastila Vojvodinu - priča potpredsednik SNS Goran Knežević i dodaje da Pajtić više ne može da računa na većinu u Skupštini.- Sledeći korak je rekonstrukcija pokrajinske vlasti, koju treba da preuzme neko ko zna bolje i više kako bi se što pre raspisali pokrajinski izbori, jer samo na njima može da se razreši ova agonije. Pajtićeva vlast mora da ode i prepusti vođenje javnih poslova mnogo odgovornijima od sebe - kaže Knežević.Pajtić je, dodaje, odavno izgubio legitimitet u pokrajini, gde DS odavno ne uživa poverenje građana pošto je na svim izborima u opštinama koji su se održali prošle godine pretrpeo ozbiljan poraz, a na martovskim parlamentarnim demokrate su dobile tek šest odsto. Pokrajinski odbor DS ocenio je pak da SNS želi nasilno da „instalira“ svoje smenjene kadrove u vojvođansku vlast da bi „uništio i ponizio građane Vojvodine“:Nova podela vlasti- O tome koliko je SNS važna Vojvodina svedoče njegovi potrošeni i kompromitovani kadrovi Igor Mirović i Goran Knežević, koji se utrkuju u nasilnom preuzimanju vlasti u Vojvodini, mimo izborne volje njenih građana.Jučerašnjem glasanju prethodila je ocena lidera LSV Nenada Čanka da Pajtić svoj premijerski posao nije radio kako treba. On očekuje rekonstrukciju pokrajinske vlasti, ne isključujući ni promenu premijera, i traži mesto predsednika Skupštine Vojvodine za LSV. Čanak je kazao da glasanje o promeni izbornog sistema označava „apsolutnu promenu odnosa u vladajućoj koaliciji“ u pokrajini.

Ištvan PastorMAĐARI NISU IZDAJNICIVojvođanski Mađari nisu izdajnici, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor (SVM) odgovarajući ne izjavu lidera LSV Nenada Čanka da je SVM „ekspozitura desničarskog Fidesa“. Za poslanika u EP kao kandidat Fidesa izabran je Andor Deli (SVM), pokrajinski sekretar za obrazovanje i nacionalne zajednice, koji ima i srpsko i mađarsko državljanstvo.- Šta će se desiti kad dođu u koliziju interesi Srbije i Mađarske u Evropskom parlamentu i za koga će glasati poslanici SVM - upitao je Čanak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja