ČISTKA U POLICIJI: Brat i prijatelj Branka Ružića najureni iz MUP
Foto: Dragan Kadić

Smena visokih funkcionera u policiji

ČISTKA U POLICIJI: Brat i prijatelj Branka Ružića najureni iz MUP

Politika -
Dragiša Simić i Miloš Perović razrešeni na predlog direktora policije Milorada Veljovića
1 / 5 Foto: Dragan Kadić

BEOGRAD - Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije, i Miloš Perović, načelnik Uprave za zaštitu svedoka, smenjeni su juče na predlog direktora policije Milorada Veljovića, a rešenje je potpisao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Smena dvojice funkcionera je samo početak čistke u vrhu srpske policije, koju potresaju silne afere - od povezanosti funkcionera s kriminalnim klanovima do brojnih zloupotreba unutar službi kojima rukovode.

Smenjen dvojac... Dragiša Simić
Smenjen dvojac... Dragiša Simić

Mnogo sumnjivih dela - Ovo je samo početak, svako ko se ogrešio o pravila službe snosiće posledice. Mnogi su mislili da mogu da rade šta hoće. Za Simića se sumnja da je opraštao saobraćajne prekršaje, ne samo klasične nego i one koji se tretiraju kao krivično delo. Vrlo je sumnjiv način na koji je došao na čelo Uprave saobraćajne policije, ali i način na koji je dobio diplomu na Pravnom fakultetu u Banjaluci - kaže izvor Kurira.Kurir je pre dva meseca pisao o tome kako je načelnik saobraćajne policije stekao diplomu - navodno je pre nekoliko godina predsednik IO SPS Branko Ružić pomogao Simiću, svom dobrom prijatelju, da završi fakultet, a on mu se revanširao satom „roleks dipsi“. Istovremeno, Perović je Ružićev brat od ujaka.

Miloš Perović
Miloš Perović

Protesti bez odjekaKurir je u septembru prošle godine pisao o protestu 20 pripadnika Jedinice za zaštitu svedoka (JZZ), koji su se državnom vrhu žalili na Perovićevo bahato ponašanje, nestručnost, nenamensko korišćenje budžetskih sredstava i zloupotrebu službenog položaja. - Ogorčeni smo zato što je Služba unutrašnje kontrole više puta obaveštena o Perovićevim zloupotrebama, ali je sve aktivnosti stopiralo rukovodstvo MUP, na intervenciju Ružića - navedeno je u predstavci pripadnika JZZ.Uprkos pokušajima, do zaključenja ovog broja u MUP nismo uspeli da dobijemo zvaničan odgovor o ovim smenama. Simić i Perović nisu odgovarali na pozive Kurira.

Kurir, 27. 7. 2013.
Kurir, 27. 7. 2013.

Kurir, 5. 9. 2013.
Kurir, 5. 9. 2013.

Kurir, 14. 4. 2014.
Kurir, 14. 4. 2014.

OdgovornostINCIDENT S PREDSEDNIČKOM KOLONOMDragiša Simić je bio u sedištu skandala i u novembru 2012, kad se njegov vozač previše približio koloni predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Iako je tada izjavio da će preuzeti odgovornost za taj događaj, ništa se nije desilo. Simića je, inače, početkom te godine tadašnji ministar policije Ivica Dačić unapredio u čin generala, a nakon njegovog učešća u akciji hapšenja kriminalaca koji su ukrali sliku Pola Sezana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track