SKOVAO PLAN: Ivica Dačić bacio socijaliste na test
Foto: Dragana Udovičić

Tajne igrarije predsednika SPS

SKOVAO PLAN: Ivica Dačić bacio socijaliste na test

Politika -
Prvi čovek SPS namerno plasira priču o reformi stranke i kadrovskim promenama i ispituje kako se ponašaju njegovi stranački puleni

BEOGRAD - Ivica Dačić, lider SPS, namerno je plasirao priču o reformi stranke nekoliko meseci pre kongresa svoje partije kako bi detaljno analizirao ponašanje članstva, a naročito visokih funkcionera, saznaje Kurir od izvora bliskog prvom čoveku socijalista.- Ivica je vešt političar, a to vrlo dobro znaju svi naši drugovi u stranci. On se poverio najbližim ljudima da namerno u intervjuima plasira temu reforme stranke i kadrovskih promena. Naravno, nigde ne pominje imena, tako da su svi na proveri. Niko ne zna šta misliI kada razgovara s članovima Predsedništva, on se uglavnom šali, tako da niko od njih i ne zna šta zapravo misli. Narodski rečeno, smišljeno je pustio priču o kadrovskim promenama i sada kao psiholog ispituje kako se ponašaju njegovi puleni. Ko se ljuti, ko ogovara, ko se poziva na njegove ime, ko spletkari... On se ponaša isto kao i ranije, ali nikom ne veruje. I ništa ne komentariše. Mi socijalisti, ruku na srce, poznati smo po tome što volimo da pričamo. Svaka priča se proširi ko ebola (zarazna bolest koja se prenosi vazduhom, prim. aut.), a Dačić to zna i vešto koristi slabost svojih kadrova, koja u ovom trenutku može da mu bude prednost - otkriva izvor Kurira deo Dačićeve strategije i dodaje da je tako bilo i uoči rekonstrukcije u prošloj vladi.- Niko osim Dačića nije imao pojma do poslednjeg dana šta će i da li će biti u vladi. Zamalo oči jedni drugima nisu povadili - zaključuje naš izvor.I analitičar Branko Radun ističe da nije slučajno to što Dačić javno govori o reformama stranke.Naterao ih da ćute- Ništa nije slučajno i siguran sam da će teke biti vrlo zanimljivo u SPS. Dačić koristi medije kako bi se promovisao, ali pravi strategiju kako da se reši kompromitovanih kadrova i što bolje spremi za predsedničke, ali i buduće parlamentarne izbore - naglasio je Radun.Niko od funkcionera SPS nije želeo da komentariše naša saznanja, uz opasku da je preporuka Dačića da niko ne sme bez dogovora s njim da javno govori o reformi stranke.

Čekaju da Dačić presudi... Funkcioneri SPS
Čekaju da Dačić presudi... Funkcioneri SPS

Nije trenutakKONGRES SE ODLAŽE ZBOG POPLAVAIvica Dačić nedavno je izjavio da socijalisti moraju da idu putem temeljnih reformi, ali da se ime partije neće menjati.- Pravo ime za našu partiju je Socijaldemokratska stranka Srbije, kao što je nekad bila partija Dimitrija Tucovića, ali nije realno da će se to desiti. Imajući u vidu da su bile poplave, mislim da nije realno da se kongres SPS održi u narednih mesec dana, ako želimo da bude ozbiljan - rekao je Dačić.

Crno na beloŠTA JE DAČIĆ REKAO O REFORMI SPSDačić je u intervjuu za naš list o promenama unutar SPS rekao da partija ne sme da se razvija tako što će najveći deo glasova osvajati samo na osnovu njegovog imena.- Mnogi su u stranci zloupotrebljavali moju dobroćudnost. Oni su mislili da je to moja mana, ali poručujem da je to moja prednost - poručio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track