Ministar spoljnih poslova Turske danas u Beogradu
Foto: Rojters

Zvanična poseta

Ministar spoljnih poslova Turske danas u Beogradu

Politika -
Ahmet Davutoglu će razgovarati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Ivicom Dačićem i potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu boraviće danas u poseti Beogradu, tokom koje će sesastati sa državnim vrhom Srbije.

Davutoglu će razgovarati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsednikom Vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem i potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Srbiju je prošle godine posetilo više visokih turskih zvaničnika, među kojima potpredsednik turske Vlade Bekir Bozdag, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić boravio je u poseti Ankari u februaru 2013. godine.

Odnosi Beograda i Ankare bili su u središtu pažnje javnosti i medija posle izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana u oktobru u Prizrenu da je Turska Kosovo i Kosovo Turska.Nikolić je, reagujući na tu izjavu, ocenio da je ona "agresija bez oružja" i zatražio je izvinjenje, a Dačić, tadašnji premijer Srbije, rekao je da je to "direktna provokacija".

Ministar Davutoglu je tada poručio da se Ankara neće izviniti zbog Erdoganove izjave jer u njoj, kako je kazao, nije bilo uvrede već samo pozitivnih osećanja.

Erdoganovo pominjanje Kosova, prema njegovim rečima, nije bilo političke prirode, niti je predstavljalo ispoljavanje ekspanzionističke politike.

Davutoglu je naglasio da su odnosi Srbije i Turske postali kičma stabilnosti Balkana i da je "glavni uspeh u spoljnoj politici Turske popravljanje i razvoj odnosa sa Srbijom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track