DAVUTOGLU KOD DAČIĆA: Balkanci sve rešavaju bratski uz kafu!
Foto: Beta

Šef turske diplomatije u Beogradu

DAVUTOGLU KOD DAČIĆA: Balkanci sve rešavaju bratski uz kafu!

Politika -
Turska smatra Srbiju prvim komšijom. Spremni smo i želimo da rame uz rame sa Srbijom radimo za bolju budućnost jer znamo da je Srbija kičmeni stub Balkana, rekao je turski ministar

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu stigao je u posetu Beogradu, tokom koje je najpre razgovarao sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem.

Davutoglu će razgovarati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.Šef turske diplomatije je izjavio, nakon razgovora sa Dačićem, da su balkanski narodi kao jedna porodica i da na bratski način mogu da reše sve nesuglasice, a ministar spoljnih poslova Srbije da pojedini postupci i izjave ne treba da budu prepreka za razvoj dobrih bilateralnih odnosa.

"Turska i Srbija imaju različito viđenje istorije u nekim delovima, različitno viđenje i poglede na sadašnjost, što je i razumljivo", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Davutogluom. Zato je neophodno da u daljim bilateralnim odnosima tražimo zajedničke interese, ocenio je prvi potpredsednik vlade. Prema njegovim rečima, zajedničko opredeljenje dveju zemalja je da se bilateralni odnosi relaksiraju, normalizuju i što više jačaju.

Davutoglu je izjavio da Turska smatra Srbiju "prvim komšijom" i da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog. "Spremni smo i želimo da rame uz rame sa Srbijom radimo za bolju budućnost i Srbije i Balkana jer znamo da je Srbija kičmeni stub Balkana", rekao je turski ministar.

Na pitanje novinara da li njegova poseta znači da je stavljena tačka na nesuglasice između Beograda i Ankare zbog prošlogodišnje izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je Kosovo Turska i Turska Kosovo, Davutoglu je izbegao direktan odgovor. "Nisam nikada birao kada treba da posetim Beograd, Beograd mi je prijateljski grad u koji želim često da dolazim", kazao je on i dodao da je današnja poseta usledila posle formiranja nove vlade Srbije. "Mi, balkanski narodi smo kao jedna porodica i kad bude neka nesuglasica možemo da sednemo i pijemo tursku ili srpsku kafu i bratski rešimo sve što treba", rekao je Davutoglu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja