Vilhelm: Vučićeva poseta Berlinu je veoma važna, Srbija je ključna zemlja regiona!
Foto: Marina Lopicic

Nemački ambasador u Beogradu

Vilhelm: Vučićeva poseta Berlinu je veoma važna, Srbija je ključna zemlja regiona!

Politika -
Ovo je prva poseta premijera otkako je stupio na dužnost u aprilu. Poseta je veoma važna. Nemačka je jedan od najbliskijih partnera Srbije i jedan od najvećih trgovinskih partnera, rekao je Vilhelm

BEOGRAD - Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm poručio je danas da njegova zemlja smatra Srbiju ključnom državom regiona i ocenio da je poseta premijera Aleksandra Vučića Berlinu veoma važna."Ovo je prva poseta premijera otkako je stupio na dužnost u aprilu. Poseta je veoma važna. Nemačka je jedan od najbliskijih partnera Srbije i jedan od najvećih trgovinskih partnera", rekao je Vilhelm uoči sutrašnjih razgovora premijera Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel.On je podsetio da je trgovinska razmena između Srbije i Nemačke iz godine u godinu sve veća, kao i da je Nemačka i najveći bilateralni donator.

"Odnosi između dve zemlje su već veoma dobri ali uvek ima prostora za njihovo unapređenje i mislim da će ova poseta doprineti njihovom jačanju", dodao je Vilhelm.

Na pitanje da li će nemačka kancelarka insistirati na poznatih sedam uslova za dalje napredovanje Srbije ka EU, Vilhelm podseća da je za dve godine, otkada je on u Beogradu, Srbija već dosta toga učinila i da su u januaru počeli pregovori sa EU."Sedam uslova su sada na neki način deo prošlosti. Mi se veoma radujemo zbog toga što Srbija sada pregovara sa EU o pristupanju. Za Nemačku je Srbija ključna zemlja u regionu i kao sve druge zemlje regiona ima jasnu perspektivu ulaska u Uniju. Želimo da postane članica EU, Srbija želi u Uniju tako da su osnovni uslovi tu."Kako je naglasio, za to će biti potrebno određeno vreme, neophodno je sprovesti reforme, pitanje Kosova je povezano sa procesom pristupanja, potrebno je u potpunosti sprovesti Briselski sporazum."Ali Nemačka podržava i uvek je podržavala put Srbije u EU", naglasio je nemački ambasador.On je ukazao da je stav Nemačke da bilo kakav konflikt koji postoji između dve susedne zemlje treba da bude rešen pre ulaska u EU.

"Kada je reč o Beogradu i Prištini to znači da proces normalizacije odnosa mora biti završen pre ulaska u Uniju", precizirao je on.

Jedna od glavnih tema razgovora u Berlinu biće i ekonomska saradnja, a nemački amabasador na pitanje šta je osnovni preduslov za veće nemačke investicije u Srbiju kaže da je početak pregovora sa EU veoma važan korak jer se uspostavlja poverenje sa potencijalnim investitorima.On je takođe naveo da je potrebno poštovati sve osnovne slobode, da se moraju usvojiti tekovine EU (aki kominiter) u svim oblastima, sudstvo treba da bude jače, treba se boriti protiv korupcije.

"Mislim da je Srbija na dobrom putu, vlada je već dosta učinila, ali ima još toga što treba da bude urađeno i verujem da će kancelarka Merkel i premijer Vučić razgovarati o svemu tome", zaključio je Vilhelm.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja