Nije mi baš prijatno u Sarajevu, uvek mi neko nešto dobaci, opsuje me, to je deo posla; Tamo se strani šestorazredni službenici treniraju da bi se pojavili na nekom kriznom mestu; Dejtonska BiH verovatno bi bila održiva, ovakva kakva je sigurno neće biti
Marina Lopicic, Marina Lopičić MILORAD DODIK OTVORENO ZA KURIR: Sarajevo je grad gde me uvek psuju!

BEOGRAD - Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, kaže da se njegov odnos prema BiH i Sarajevu za sve ove godine koliko je na vlasti nije promenio, i da i danas u prestonicu Federacije retko odlazi. On u razgovoru za Kurir ide i korak dalje tvrdeći da je BiH neodrživa tvorevina, koja opstaje zahvaljujući međunarodnom faktoru.

Pre nekoliko godina za Kurir ste rekli da vas kada idete za Sarajevo, pitaju: „Šta ima novo u Teheranu?“ Da li je Sarajevo i dalje Teheran i osećate li se bezbedno tamo?
- Nije mi baš prijatno da idem u Sarajevo. Uvek mi neko nešto dobaci, opsuje me, ali to je deo posla koji obavljam. Sarajevo je u političkom smislu prokleto mesto, gde se strani šestorazredni službenici treniraju da se sutra pojave u nekom kriznom području. Što se tiče poređenja s Teheranom, mladi tako misle. Ne možete očekivati empatiju od dece koja su rasla tokom rata. Oni su socijalizovani u nekom drugom vremenu, a uskoro će odlučivati, i zato je BiH apsolutno iluzorna priča. Kad bi neko racionalno ušao u razmatranje da li je BiH moguća ili nije, sigurno bi rekao: „Ljudi, ovo treba na miran način razdvojiti.“

Koji iracionalni razlozi drže BiH kao državu?
- Sila međunarodnog faktora. Tu je i interes islamskog sveta, o čemu se malo priča. Neće Amerika doći u probleme s Turskom kao sa svojim tradicionalnim saveznikom u vezi s Bosnom. Šta joj fali da žrtvuje srpske interese?

Je li to razlog što ste na početku premijerskog mandata išli u Vašington, a sad kao predsednik u Moskvu?
- Nemam ja problem da odem u Vašington, odem ja i tamo, odem i u Moskvu, i uvek imam korektne razgovore. Kad sam se sastao s predsednikom Putinom, nisam dobio nijedan ultimatum, ni za šta nisam pritiskan. Kada odem u Vašington, već pri prvom kontaktu sa zvaničnicima ili čak protokolom poručuju: treba ovo uraditi, treba ono uraditi. Pustite nas jednom da uradimo ono što mi mislimo da treba!

Dakle, imate problem s Amerikom?
- Ne, nemam problem s Amerikom, mi nismo globalni igrači. Imam problem kad se desi da njihovi ljudi na arogantan način pokušavaju da devastiraju sistem koji se zove dejtonski, da podržavaju projekte koje visoki predstavnik nameće iako nema pravo na to. Problem je kad Amerika pomaže da se instalira tužilaštvo, sudstvo, iako za to nema osnova u Dejtonskom sporazumu, kad odem u Ustavni sud, a tamo od devet članova pet Bošnjaka, i za svaku odluku kažu da je ustavna. Amerikanci kažu - okej. Kako okej? Naravno, oni su veliki, ali to ne znači da ja kao mali treba da ćutim.

Ako je BiH neodrživa kao država, da li RS jeste?
- Jedino je RS održiva, ima svoje institucije, svoj budžet, imamo samo finansijsku štetu od BiH, a oni ogroman novac uzimaju da bi u Sarajevu finansirali 22.000 službenika koji ničemu ne koriste. Definitivno, RS je jedina održiva, BiH nije. Da nema stranaca i te sile koja je dnevno prisutna i politički i vojno, BiH bi se raspala, a mislim da treba mirno da se raziđemo.

Na koji način mislite da je moguće mirno razdvajanje RS?
- To je kompleksno pitanje koje može da se kreće od dogovora tri naroda do referenduma.

milorad-dodik.jpg
Marina Lopičić 



Može li to da se izvede na miran način?
- A gde piše da je nemoguće?

Recimo, iskustvo istočne Ukrajine?
- Ukrajina je druga priča, ona je bila nerešen problem i ranije. Problem u odnosima između Srba, muslimana i Hrvata rešavali smo na najgori mogući način, ratom. Danas su mnoge stvari definisane. RS ima međunarodni subjektivitet, to je rekla i Venecijanska komisija. Mislimo da je moguće da se BiH razdvoji mirno, samo da se poštuju principi koji su drugima dati. Ako neformalna grupa kakva je bila na Kosovu može da proglasi nezavisnost i da to priznaju najznačajnije zemlje sveta, i da u tome vide pravnu logiku i postupanje, zašto nije moguće da se izjasni jedna RS, koja ima sve što se traži za državu.

Znači nezavisnost?
- Pre deset godina niste smeli da progovorite o nezavisnosti. Samo da slušate. Danas imate Škotsku, koja na jesen izlazi na referendum o samostalnosti. Nebitno je da li će uspeti ili ne, bitno je da uspostavljaju procedure. Imate Kataloniju, Veneto, Krim... Tu je i Kosovo, ako hoćete. Svet je pun primera koji pretenduju da postanu praksa ili pravilo, i zašto bi se RS krila? Za nezavisnost Kosova nisam, jer ju je proglasila neformalna grupa ljudi, nije bilo referenduma, ničeg. Nasilje međunarodne zajednice vuče Kosovo ka nezavisnosti, mi pred tim ne treba da zatvorimo oči.

Premijer Aleksandar Vučić naglašava da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH onakav kakav je sada.
- Da sam ja premijer Srbije, i ja bih to rekao, ali realnost je nešto sasvim drugo. Nisam ja protiv BiH kakva je napravljena u Dejtonu. Međutim, ona je razgrađena nasiljem međunarodne zajednice, njoj je dato više nego što je imala po Dejtonu. Ona je po Dejtonu složena držav na zajednica, dve skoro samostalne države. Da su gradili dejtonsku BiH, ona bi verovatno bila održiva. Pošto su preterali, ona nikad neće biti održiva. Ne verujem u BiH ni kao čovek ni kao političar, i ne želim da se bavim nečim u šta ne verujem.

milorad-dodik.jpg
Marina Lopicic 


Pala odluka
NA SP NAVIJAM ZA BRAZIL!

Svetsko prvenstvo počinje, za koga ćete navijati?
- Navijaću za Brazil. Nisam protiv momaka koji igraju za BiH, ja sam protiv te politizacije, to je, kao, odjednom nešto politički veoma važno. Nevažno je. Što se SP tiče, jedino mi je važno to što mi kao Srbija nismo otišli.

Strani pritisci
NIJE MOJE DA SAVETUJEM

Da li imate neki savet za Srbiju, koju međunarodna zajednica pritiska zbog krize u Ukrajini.
- Nije moje da savetujem Srbiju. Ja sam svoj stav o Ukrajini rekao. Srbija je u mnogo kompleksnijoj situaciji. Ona podržava teritorijalni integritet, ali ne želi da podrži sankcije prema Rusiji. Mislim da je to jedino što Srbija može da uradi u ovom trenutku.

O premijerima
SARAĐUJEM SA SRBIJOM

Koja je razlika između Vučića i njegovih prethodnika?
- Imam zadatak da sarađujem sa Srbijom. Sarađivao sam i s prethodnim vlastima, sada sa Vučićem imam dobar kontakt. Dačić veoma dobro razume kontekst u kome se nalazimo, Vučić još bolje. Ko kaže da Vučić za nekoliko ili deset godina, ako se BiH mirno raziđe, neće reći da je to u redu?