Miroslav Parović: Pajtić je uništio Vojvodinu, mora da ode!

Potebna nova izvršna vlast u pokrajini

Miroslav Parović: Pajtić je uništio Vojvodinu, mora da ode!

Politika -
Treća Srbija je izašla sa političkom platformom za pravljenje nove izvršne vlasti u pokrajini. Moramo do letnje pauze da postignemo što širi društveni dogovor kako bismo promenili haotično stanje u Vojvodini u kojoj već duže vreme ne funkcioniše nijedna institucija, poručio je predsednik Treće Srbije.

Treća Srbija zahteva da Bojan Pajtić što pre ode s vlasti u Vojvodini i očekuje da se to desi pre letnje pauze, poručio je Miroslav Parović, predsednik Treće Srbije.

"Treća Srbija je izašla sa političkom platformom za redefinisanje, odnosno pravljenje nove izvršne vlasti u Vojvodini. Moramo što pre da postignemo što širi društveni dogovor kako bismo promenili haotično stanje u pokrajini u kojoj već duže vreme ne funkcioniše nijedna institucija. Najbolji izlaz su vanredni pokrajinski izbori", naveo je Parović i dodao da je promena izbornih pravila u Vojvodini bila pokazna vežba da većina postoji na drugoj strani.

Koji je vaš put do smene Pajtića?

"Izvesno je da Pajtić više nema legitimitet, jer je na poslednjim izborima dobio šest odsto glasova u Vojvodini. Ispostavlja se da više nema ni većinu. Najbolje je da sam ode s vlasti tako što će podneti ostavku i omogućiti da se formira nova tehnička pokrajinska vlada koja će uraditi važne stvari poput zakona o finansiranju, zakona o nadležnostima i pokrenuti nekoliko važnih infrastrukturnih projekata koji su značajni ne samo za građane Vojvodine, nego za celu Srbiju".

Ali on neće sam da ode. Imate li neki manevar, dogovor sa SNS?

"Treća Srbija ima dogovor s političkim akterima, pre svega sa SNS, koja ima svoj interes da promeni vlast u Vojvodini zato što je tako ubedljivom pobedom na izborima u Republici dobila i obavezu da zavede red u državi kakav je obećala u kampanji. Sve što danas loše radi Pajtić više se ne beleži njemu, jer je izgubio svaki legitimitet, nego će sve ići na račun SNS. Čini mi se da su ljudi iz SNS-a toga svesni i da se trude da ubrzaju njegovu smenu".

Foto: Treća Srbija
Foto: Treća Srbija

Trećoj Srbiji su pristupila dva pokrajinska poslanika. Koliko će to ubrzati promene?

"Ta su dva poslanika koja su izabrana po većinskom sistemu i koji su dobili veći broj glasova u svojim izbornim jedinicama nego što su dobili kadrovi DS-a, dakle imaju puni legitimitet, i daće naš doprinos ubrzanju procesa promene vlasti u Vojvodini. Nama politički odgovara da s vlasti ode jedna loša vlast za Srbiju. Proautonomaška vlast, jer je DS u Vojvodini pravila državu u državi. Vojvodina je ipak pod vođstvom Pajtića proglašena za jednu od vodećih evropskih regija. Vojvodina geostrateški i sa svojim resursima mora da bude lokomotiva razvoja Srbije, ali je u potpunom rasulu, ekonomskom kolapsu. Najveći deo odgovornosti za takvo stanje imaju DS i Pajtić. Činjenica je da na teritoriji Vojvodine u poslednjih nekoliko godina niste imali gotovo nijednu značajnu investiciju. Činjenica je da infrastrukturno nije nimalo napredovala od kada je Pajtić na čelu pokrajinske vlasti. Vojvodina je zapravo degradirana, a zbog svojih ogromnih potencijala ona mora da bude pokretač Srbije u svakom smislu".

Imate li rešenje kako matematički prekomponovati vlast?

"Ono što se mora desiti jeste da SVM i LSV okrenu leđa Pajtiću. Mi smo spremni za dogovor, bez obzira na to što postoji ta vrsta ideološkog razmimoilaženja, pre svega sa LSV, i da u jednom periodu napravimo taj tehnički dogovor kako bismo uredili to haotično stanje. Ne samo da bismo smenili Pajtića, nego da bismo demontirali jedan loš sistem. I da napravimo preduslove da se održe fer i korektni izbori, a nakon toga da se napravi principijelna većina. Moramo prvo da izvučemo kola iz kaljuge.

Koliko je vaše težnje za njegovu smenu ubrzala činjenica da je Pajtić preuzeo DS?

"Neko pokušava Srbiju na mala vrata da uvuče u NATO, a Pajtić je tu jedan od glavnih protagonista. Plašim se, i zato Treća Srbija toliko insistira na promenama, kako Vojvodina ne bi opet postala neka vrsta monete za potkusurivanje. Prve izjave Pajtića idu u prilog tome da će svoju poziciju u Vojvodini početi da brani tako što će da nudi da Srbija uđe u NATO ili da se uvedu sankcije Rusiji. A Srbija mora da zadrži balans u spoljnopolitičkim odnosima. Važno je ne dozvoliti da legitimitet takve institucije kao što je pokrajinska vlada bude zlopotrebljena u kontekstu dnevnopolitičkih odnosa. A pravo DS jeste da bude pro-NATO i pravo Pajtića jeste da bude NATO-lobista, ali nije pravo da zloupotrebljava svoju poziciju na kojoj se slučajno nalazi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track