Vučić: Udari sa raznih strana, ali država će reagovati
Foto: Tanjug

Sastanak premijera sa austrijskim kancelarom

Vučić: Udari sa raznih strana, ali država će reagovati

Politika -
Od kada je formirana Vlada postoje razni udari iz više sfera javnog života, nekih medija... Država će u najhitnijem roku reagovati i sve to rešiti, poručio premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da, mesec i po dana nakon formiranja Vlade, postoje "različiti udari" iz više oblasti društvenog života, ali je dodao da će država u najhitnijem roku reagovati. Komentarišući medijske navode o potencijalnoj ugroženoj bezbednosti države i članove Vlade, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije Vučić je rekao da je Srbija stabilna država. - Odnose s Austrijom gradimo na mesečnom nivou i nadam se da ćemo se u perspektivi što čvršće vezati za Austriju u Nemačku - izjavio je predsednik Vlade Aleksandar Vučić nakon susreta s austrijskom kancelarom Vernerom Fajmanom. - Srbija želi što bliže odnose sa Austrijom, zato što iz Austrije u Srbiju dolazi najveći broj investicija, a očekujemo da će ih biti još više - poručio je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. On je naveo da Srbija od austrijskih investitora hoće da uči kako da i mi imamo uspešnu privredu i investitore koji će da ulažu u Austriju

Obaveze na evropskom putu

- Siguran sam da taj preduzetnički duh u Srbiji ne može da umre - uveren je premijer. Kako je kazao Vučić, glavne teme današnjeg razgovora odnosile su se na ekonomiju.- Mi ćemo ispunjavati sve naše obaveze na evropskom putu. Na jesen nam predstoje pregovori o poglavljima 32 i 35. Mnogo toga još treba da se uradi ako želimo da popravimo vladavinu prava i pravnu državu što je važan preduslov za pospešenje ekonomije - kazao je premijer Srbije. Vučić je istakao zahvalnost austrijskom kancelaru, jer doživljava Srbiju kao važnog partnera na Zapadnom Balkanu, navodeći da se "nikada nećemo libiti da iskoristimo poznanstvo i prijateljstvo i da pozovemo Austriju kad nam podrška bude potrebna. Premijer je naglasio da će Srbija i dalje biti faktor stabilnosti, a ne nestabilnosti regiona, i dodao da misli da je uloga Srbije u Evropi i zapadnom Balkanu veoma važna.

- Ne libim se da kažem da smo uvek spremni da saslušamo savete prijatelja - rekao je Vučić, ističući da Srbija vodi politiku u ime svojih građana, ali da bismo voleli kad bismo znali onoliko stvari koliko znaju austrijske kolege i kad bismo mogli to da primenimo.

- Onaj ko ima na umu budućnost dece, mora imati na umu i prevrednu saradnju - poručio je austrijski kancelar. Govoreći o evropskom putu Srbije, on je naveo da je Austrija uvek podsticala i podržavala Zapadni Balkan te da i dalje ostaje na tom kursu. Fajman u Beogradu boravi u okviru balkanske turneje, samo nekoliko nedelja pošto je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boravio u Beču. Kako je najavljeno u Beču, Fajman će, zajedno sa ministrom odbrane Geraldom Klugom, u četvrtak, najpre doputovati u Beograd, a potom će otputovati u Bosnu i Hercegovinu.

U Beogradu se sastao sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a u Sarajevu ga očekuje susret s tamošnjim šefom bosanske vlade Vjekoslavom Bevandom.U Prištini, u petak, planiran je susret sa pripadnicima austrijske vojske pri Kforu, a istog dana, na kraju balkanske turneje Fajman će se, u Brdu kod Kranja, sastati sa premijerima Slovenije i Hrvatske, Alenkom Bratušek i Zoranom Milanovićem.

Sastanak sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravio je, početkom ovog meseca, u zvaničnoj poseti Beču, tokom koje se sastao sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom, vicekancelarom i ministrom finansija Mihaelom Špindelegerom, kao i šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom.Fajman, tada, zbog ranije preuzetih obaveza, i odsustva iz Beča, nije imao prilike da primi svog srpskog kolegu.Vicekancelar Špindleger je tokom posete Vučića rekao da je Austrija zadovoljna što se Srbija uspešno kreće putem ka EU, i ocenio da je početak pregovora otvorio novo poglavlje.

- Možete računati na nas jer smo uvereni da Srbija treba da postane članica EU i želimo da joj svakodnenvo pružamo podršku na tom putu - naglasio je vicekancelar. On je takođe najavio da će podstaći austrijske firme da investiraju u Srbiju.

Ministar Kurc je, prilikom posete Vučića, izjavio da je njegovoj zemlji Zapadni Balkan prioritet i da će Austrija nastaviti da pruža podršku Srbiji u saniranju posledica poplava.

Zajednička sednica vlada

Vučić je izjavio da je Srbija spremna da održi zajedničku sednicu vlada dveju država. Takve sednice, međutim, moraju prethodno da budu dobro pripremljene, kako ne bi ličile na konferencije za novinare, rekao je. "Uvek smo za to spremni i mogli bismo na tome da radimo".On je podsetio da će uskoro, 30. juna ili 1. jula, Vlada Srbije imati zajedničku sednicu sa Vladom

Mađarske, kao i da je takvih zajedničkih sednica bilo do sada sa vladama država bivše Jugoslavije.

Srbija je bezbedna

- Srbija je stabilna zemlja. Od kada je formirana Vlada postoje razni udari iz više sfera javnog života, nekih medija...

Država će u najhitnijem roku reagovati i sve to rešiti. Meni to nije prijatno, ali to je najmanje važno. Kada pozivamo investitore, oni žele sigurnu i bezbednu zemlju - rekao je Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje o bezbednosti zemlje.Prema njegovim rečima, nama sistem bezbednosti mora da služi da jača bezbednost, a ne da sam od sebe stvara krizu.

Tanjug/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track