Joksimović: Predstoje teške reforme u policiji
Foto: Nemanja Pančić

Najavljuje smene

Joksimović: Predstoje teške reforme u policiji

Politika -
Mi ovde govorimo o pojedincima koji su očigledno godinama zloupotrebljavali svoju poziciju, navela je ministarka bez portfelja

BEOGRAD - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da predstoje teške reforme u policiji, jer je jedna od važnih tema poglavlja 23 i 24, reforma sektora bezbednosti i najavila mogućnost smena.

Joksimović je rekla da u toj oblasti očekuje velike otpore, jer je policija u prethodnih više od 20 godian imala parainstitucionalnu ili paradržavnu ulogu.

"Mi ovde govorimo o pojedincima koji su očigledno godinama zloupotrebljavali svoju poziciju", rekla je Joksimović i spomenula mogućnosti smena.

Joksimović je ukazala da "ukoliko imate dovoljno dokaza i pokazatelja da neko nije radio svoj posao kako treba i da ga je zloupotrebljavao, šta je onda tu čudno, ako govorite o smenama".

"Sada smo u Srbiji kao društvo i građani evrorealisti, što znači da smo potpuno svesni svega onoga što nas zaista čeka na putu evropskih integracija, svih važnih poslova koje moramo da uradimo za sebe pre svega i za svoju državu i generacije koje dolaze", rekla je Joksimović.

Ona je naglasila da je suština evrointegracija stvaranje uređenog društva i normalne države u kojoj će građani za usluge koje plaćaju državi dobijati adekvatnu uslugu i u kojoj će vladavina prava nositi bolju budućnost za sve.

Joksimović je ocenila da je dosta vremena izgubljeno u prethodnih 20 godina i da su sada to procesi koji nisu jednostavni, a pre svega, odnose se na vladavinu prava, reforme pravosuđa i policije.

Ona je ukazala da su poglavlja 23 i 24 specifična politička poglavlja, koja su uvek aktuelna, a koja se obično prva otvaraju i poslednja zatvaraju. Joksimović je rekla da se pregovaračka pozicija za poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, privodimo kraju i da ta kontrola podrazumeva da se domaće javne finansije, odnosno budžet i ono što jesu sredstva novac građana, kontrolišu na transparentan, jasan i odgovoran način.

Govoreći o ekonomskim reformama, ona je ukazala na preglomaznu javnu administraciju, visok budžetski deficit i na brojne problemi u finansijskom sektoru i u fiskalnoj kontroli i da su efikasni mehanizmi kontrole trošenja budžetskih sredstava su jedan od načina najbolje prevencije za borbu protiv korupcije i kriminala.

Povodom jučerašnjeg razgovora premijera Aleksandra Vučića sa bivšim premijerom Velike Britanije Tonijem Blerom o procesu pridruživanja Srbije EU, Joksimović je rekla da je lobiranje prihvatljiv i legitiman mehanizam ostvarivanja interesa i da veruje da je potrebno koristiti takve usluge.Joksimović je najavila da u prvoj fazi predstavnici Evropske komisije, EU, predstavljaju šta su standardi u evropskom pravu u toj oblasti, da potom domaći stručnjaci iz pojedinih ministarstva predstavljaju presek stanja u našem zakonodavstvu.Potom Evropska komisija pravi izveštaj, u kojoj meri je zakonodavstvo Srbije usklađeno sa standardima EU, rekla je Joksimović i dodala da je do sada "19 poglavlja prošlo kroz skrininge".

Joksimović, koja je učestvovala u Bukureštu na prvom sastanku Upravnog odbora Strategije Jugoistočna Evropa 2020. ocenila da je tokorisna regionalna inicijativa, koja okuplja zemlje jugoistočne Evrope koje su na putu ka EU. Ona je naglasila da su ciljevi poboljšanje životnog standarda, ekonomski rast, predvidiv investicioni ambijent i otvaranje novih radnih mesta.

Joksimović je dodala da za Srbiju ne postoje uslovi, sem onoga što ga je vezano za dijalog između Beograda i Prištine, a to je poglavlje 35, a da su sve ostalo standardi koji postoje u EU.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track