Vlada Srbije: Garantovaćemo za Šešelja, pod uslovom da on potpiše saglasnost!
Foto: Tanjug

Odgovorili Hagu

Vlada Srbije: Garantovaćemo za Šešelja, pod uslovom da on potpiše saglasnost!

Politika -
U dosadašnjoj praksi Vlada Srbije je uspešno sprovela sve naloge o privremenom puštanju na slobodu državljana Srbije optuženih pred Haškim tribunalom, navodi se u saopštenju izdatom posle sednice Vlade

BEOGRAD - Vlada Srbije spremna je da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, optuženog pred Haškim tribunalom, pod uslovom da se on u pravno obavezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi ili sa njim dogovori nadležno sudsko veće tribunala, saopštila je danas Vlada.

"U dosadašnjoj praksi Vlada Srbije je uspešno sprovela sve naloge o privremenom puštanju na slobodu državljana Srbije optuženih pred Haškim tribunalom", navodi se u saopštenju izdatom posle sednice Vlade.

Vlada je, povodom zahteva Haškog tribunala da se izjasni o garancijama za privremeno puštanje Šešelja na slobodu, navela da je po zakonu o saradnji sa tribunalom davala garancije za sve državljane Srbije optužene pred tim sudom koji su se zahtevom obratili i tražili da Srbija garantuje da će ispuniti sve uslove koji budu bili određeni u odlukama sudskih veća tribunala.

Šešelj je najavio da neće poštovati uslove koje je postavio tribunal, odnosno da namerava javno nastupa i bavi se politikom, a jedino ograničenje na koje je pristao je da ne napušta Srbiju tokom privremenog boravka na slobodi.

Njegova Srpska radikalna stranka je 28. juna Haški tribunal da odmah i bezuslovno oslobodi Vojislava Šešelja, a premijera Srbije Aleksandra Vučića da se "ne igra glavom" i ne hapsi Šešelja po povratku u Srbiju.

"Ako se desi da Šešelj dođe u Srbiju, poručujemo Vučiću da se ne igra i ne pokušava da ga hapsi. Neka razmisli kako su prošli svi koji su hapsili Šešelja, od Tita do Đinđića.

Svi su oni odavno nestali sa političke scene i to je poruka koju danas upućujemo Vladi Srbije", rekao je zamenik predsednika SRS Nemanja Šarović na mitingu na beogradskom Trgu Republike.

Šarović je istakao da Šešelj nikada neće prihvatiti uslove Haškog tribunala da u Srbiji zapravo bude u kućnom pritvoru i bez mogućnosti javnih nastupa. Haški tribunal pozvao je 16. juna Šešelja da se izjasni o mogućnosti da bude privremeno oslobođen do izricanja presude, a on je sutradan odbio ponudu suda da zatraži privremeno oslobađanje do izricanja presude.

Šešelj je u svom odgovoru naveo da se "neće periodično javljati policiji, niti nositi ogrlice, narukvice ili nanogice, kojima se vreća ljudsko dostojanstvo; da će učestvovati u političkom životu Srbije i na javnim skupovima; da će davati intervjue novinama; da će gostovati u televizijskim emisijama i da će javno kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud".

Prema pravilima Tribunala, optuženi može biti pušten na privremenu slobodu isključivo ako sam to zatraži i priloži garancije svoje zemlje da će ga vratiti na nastavak procesa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja