Devenport i Manco: EU ohrabruje Srbiju da nastavi reforme
Foto: Beta

Tviter razgovor

Devenport i Manco: EU ohrabruje Srbiju da nastavi reforme

Politika -
Nova vlada je posvećena, kao sto je premijer Aleksandar Vučić rekao u ekspozeu. Ohrabrujemo vladu da nastavi sa reformama, ocenile su diplomate

BEOGRAD - Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i ambasador Italije Đuzepe Manco poručili su danas da Evropska unija prepoznaje posvećenost Srbije da nastavi sa reformama, ističući da je važno da naša zemlja ima dobre odnose sa svim partnerima EU, uključujući i Rusiju.

"Nova vlada je posvećena, kao sto je premijer Aleksandar Vučić rekao u ekspozeu. Ohrabrujemo Vladu da nastavi sa reformama", ocenio je Manco u zajedničkom Tviter četu sa Devenportom, organizovanom povodom italijanskog predsedavanja EU do kraja godine.

Komentarišući nedavnu posetu premijera Srbije Aleksandra Vučića Moskvi, Devenport je istakao da je za EU važno da Srbija ima dobre odnose sa svim partnerima, a da je "Rusija važan partner za EU".

Na pitanje gde se medijski zakoni nalaze na listi prioriteta EU, Devenport je naveo da je implementacija medijske strategije vrlo važna za EU, kao i usvajanje zakona u toj oblasti.

Upitan da li agenda predsedavanja Italije Savetom EU prepoznaje važnost suočavanja sa prošlošću država Zapadnog Balkana, italijanski ambasador je rekao da je prošlost važna, a i budućnost.

"Agenda Italije želi brzi povratak Srbije u EU", istakao je on, odgovarajući oko sat vremena na pitanja građana i predstavnika medijskog i nevladinog sektora.

Manco je rekao i da zaštita životne sredine ima veliki znacaj tokom pregovora o članstvu Srbije u Uniji i da je EU u stalnom kontaktu sa vlastima oko napretka u toj oblasti.

Devenport je istakao i da će EU instistirati na rešavanju nasleđa oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji u okviru procesa evrointegracija Srbije jer je, kako je ocenio, suočavanje sa prošlošću preduslov za pomirenje i efikasnu regionalnu saradnju.

"Podržavamo sve napore da se pitanja iz prošlosti reše", napisao je ambasador EU.Na pitanje upućeno Devenportu "koliko veruje Aleksandru Vučiću na skali od 1 do 10", on je u šaljivom tonu odgovorio da je "prestao da daje ocene kad je završio karijeru nastavnika pre 25 godina".

Program "Pitaj EU" pokrenut je u decembru prošle godine kada je Devenport prvi put na Tviteru odgovarao na pitanja građana vezana za proces evrointegracija. Program je pokrenula delegacija EU u Srbiji kako bi značaj tog procesa približila građanima i upoznala ih sa promenama koje donosi srpskom društvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track