Mihajlović: Cilj ulaganje i lakše zapošljavanje
Foto: Dado Djilas

Potpredsednica Vlade Srbije

Mihajlović: Cilj ulaganje i lakše zapošljavanje

Politika -
Usvajanja Zakona o radu najviše se plaše oni koje vode sindikate i koji su se borili za svoja primanja, navela je ministarka

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj novih zakona o radu, privatizaciji i stečaju stvaranje uslova za ulaganja i omogućavanje lakšeg zapošljavanja.

Mihajlović je rekla da je novi zakon radu prvi reformski zakon i početak velikih reformi o kojima je Srbija slušala najmanje 10 godina, da je veliki broj nezaposlenih i da je, uz trenutno važeći zakon o radu, između 300.000 i 400.000 ljudi, ostalo bez posla.

Ona je najavila da će, osim zakona o radu, u parlamentu biti usvojeni i zakoni o penzijsko-invalidskom osiguranju, o privatizaciji, stečaju, planiranju i izgradnji, čime će se stvoriti uslovi da se u Srbiji brže i efikasnije sprovode promene.

Mihajlović, koja je i potpredsednica Srpske napredne strane, ocenila je da se najviše plaše usvajanja zakona o radu, oni koje vode sindikate i da su se sindikalne vođe borile za svoja primanja.

Ona je ukazala da "jedan predsednik sindikata, koji toliko govori o radničkim pravima, ima najmanje tri primanja" i da je tu reč o borbi za lične interese, onih koji žele da zadrže svoje pozicije i privilegije i skupocene automobile.

"Ovaj zakon o radu menja još jednu vrlo značajnu stvar kod sindikata, traži se reprezentativnost tih sindikata", naglasila je Mihajlović i upitala da li "čovek koji vodi sindikat, ima reprezentativnost, da li Čanak ima reprezentativnost".

Mihajlović je najavila da su mladi bili destimulisani postojećim zakonom i da će mnogo značiti ukoliko stariji i iskusni ljudi budu mogli lakše da se zaposle. Mihajlović je naglasila da su cilj promene i otvaranje radnih mesta i da se mora završiti proces tranzicije, ocenivši da je u Srbiji preglomazan javni sektor i da se radi na reformi državne uprave, koja mora da bude smanjena.

Potpredsednica Vlade je najavila i promenu zakona o državnim službenicima, da će urbzo u parlament ući i zakoni o privatizaciji i o stečaju zakon o stečaju, a odmah nakon toga i zakon o planiranju i izgradnji, koji će na 28 dana smanjiti vreme potrebno za dobijanje građevinske dozvole.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track