Balint Pastor: Potrebne promene Ustava Srbije
Foto: Dado Đilas

Šef poslaničke grupe SVM

Balint Pastor: Potrebne promene Ustava Srbije

Politika -
Ne mislim da je menjanje Ustava blasfemija. Ustav, kao najviši pravni akt jedne države, mora da izražava promene u društvu i treba da postavi odgovarajuće pravne okvire za razvoj, naveo je Pastor

SUBOTICA - Stav Saveza vojvođanskih Mađara jeste da se Ustav mora menjati, a slično misle i ostale parlamentarne stranke, izjavio je predsednik poslaničke grupe ove stranke u Skupštini Srbije Balint Pastor.

On je rekao da ne misli da je "menjanje Ustava blasfemija", odnosno da Ustav, kao najviši pravni akt jedne države, mora da izražava promene u društvu i treba da postavi odgovarajuće pravne okvire za razvoj.

"Zbog toga je mišljenje SVM-a da se Ustav mora menjati, a slično misle i ostale parlamentarne stranke. Gledišta se razlikuju samo u tome koji se delovi dokumenta moraju promeniti", rekao je Pastor.

On je naglasio kako bi bilo važno da proces promene ne bude isti kao što je bio 2006. godine.

"Tadašnji parlament je uzeo u obzir formalne zahteve, ali je Ustav prihvaćen bez javne rasprave, navrat-nanos, bez razmatranja mišljenja stručnjaka za ustavno pravo što se vidi i iz nedostataka kojima ovaj dokument raspolaže", kaže Pastor.

Šef poslaničke grupe SVM-a kaže da bi njegova stranka želela da se u promenjenom Ustavu proširi deo koji se odnosi na ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

"Delom da bi uloga nacionalnih saveta postala još jača u Ustavu, a delom zbog toga što postoji dosta elemenata u pogledu ljudskih prava koji su u proteklih 15-20 godina ugrađeni u temelje razvijenih demokratija Evrope, ali nisu postali sastavni delovi Ustava Srbije. Mislim između ostalog na zaštitu podataka, na korišćenje interneta itd. Pored toga bismo želeli da Vojvodina dobije što više izvornih prava, odnosno da se proširi delogkrug Pokrajine", naglasio je Pastor.

On je dodao da bi se trebala oformiti radna grupa za promenu Ustava, u čiji rad bi trebalo uključiti stručnjake za ustavno pravo. "Tako bi na kraju jednog procesa, otprilike za godinu-dve mogli stići do teksta promene Ustava", rekao je Pastor.

(Tanjug/Mađar so)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track