BRUKA: Veljoviću, ko ti je izdao naređenje da se ne sprečava paljenje ambasada
Foto: Dado Đilas

Ko i zašto štiti ovog čoveka od odgovornosti

BRUKA: Veljoviću, ko ti je izdao naređenje da se ne sprečava paljenje ambasada

Politika -
Direktor policije već šest godina krije ko mu je naložio da ambasade Nemačke i SAD ostanu bez zaštite skoro pola sata tokom mitinga „Kosovo je Srbija“
1 / 4 Foto: Dado Đilas

BEOGRAD - Iako je prošlo punih šest godina od paljenja ambasada SAD i Nemačke i uprkos tvrdnjama Borivoja Tešića, bivšeg komandanta Žandarmerije, da je za to direktno odgovoran direktor policije Milorad Veljović, njegova uloga u tom slučaju do dana današnjeg nije istražena, niti je bilo ko drugi zbog ovog teškog međudržavnog skandala odgovarao!

Ambasade bile bez zaštite.. Napad huligana počinje
Ambasade bile bez zaštite.. Napad huligana počinje

Naprotiv, vrhu policije s Veljovićem na čelu „gleda se kroz prste“ što godinama stopira istragu o paljenju stranih predstavništava posle mitinga „Kosovo je Srbija“ 21. februara 2008. godine, kad su ambasade ostavljene bez policijske zaštite punih pola sata, što je bilo dovoljno da huligani napadnu zgrade ambasade. Tokom demonstracija nastradao je 20-godišnji student Zoran Vujović.- Uloga Veljovića u tom predmetu mora da bude ispitana jer je jasno ko dan da je policija sklonjena. Nije im dozvoljeno da reaguju. Međutim, taj slučaj je ispolitizovan, inače bi odavno imao epilog. Država domaćin je dužna da u što hitnijem roku otkrije počinioce i izvršioce napada na diplomatska predstavništva i u tu svrhu, ako je neophodno, pozove međunarodne stručnjake - kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović.Prema njegovim rečima, Veljović bi morao da odgovori na pitanja šta se dešavalo te noći.

Žandarmerija nije mogla da interveniše... Sumnjiv komandni lanac+
Žandarmerija nije mogla da interveniše... Sumnjiv komandni lanac+

Tužilaštvo uradilo svoje- Ali on bi morao i da kaže od koga je dobio nalog da ambasade budu nebranjene. Koga on to i zbog čega štiti tolike godine?! - pita se Radovanović.On dodaje da se mora odgovoriti i zašto istraga godinama tapka u mestu.- Tužilaštvo je već saslušalo Tešića, kao i sve članove kriznog štaba te noći. Međutim, to nije dovoljno, tužilaštvo mora da prikupi još neke dokaze za donošenje javnotužilačke odluke o tome ko je odgovoran za paljenje ambasada. A treba imati u vidu da je tužilaštvo organ krivičnog gonjenja, a ne organ otkrivanja i prikupljanja dokaza, što je posao policije - kaže izvor Kurira iz Višeg tužilaštva u Beogradu.Što se Veljovića tiče, on juče nije hteo da odgovori na naše pitanje od koga je dobio nalog da ne brani ambasade i kako objašnjava to što policijska istraga u ovom slučaju godinama tapka u mestu.

Teške posledice... Otkrivanje počinilaca jedan od nemačkih uslova
Teške posledice... Otkrivanje počinilaca jedan od nemačkih uslova

Opstrukcija od početkaPoliciji je, kako je naš list juče pisao, trebalo čak tri i po godine da identifikuje direktne izvršioce, i pored toga što postoje video-snimci, dok se u delu utvrđivanja komandne odgovornosti vrha policije za propuste godinama nisu ni pomerili s mrtve tačke. Tako je predmet o paljenju ambasada još uvek u predistražnom postupku i sve informacije nose oznaku tajnosti.- Ta istraga se opstruiše smišljeno od prvog dana. Neće direktor policije da ide sam protiv sebe. A štite ga i političari jer i on njih ima u šaci - drži neke njihove predmete u fioci. I to je začarani krug, i jedan od razloga što istraga stoji u mestu - kaže jedan od visokih funkcionera MUP.

Dokaz... Petrović vodi posao
Dokaz... Petrović vodi posao

Specijalna dozvola za gradnju POSAO ZA VELJOVIĆEVOG PAŠENOGADirektor policije Milorad Veljović i njegova najbliža rodbina vlasnici su nekoliko luksuznih planinskih kuća kod Odvraćenice na Goliji, a kako Kurir saznaje, upravo je Dušimir Petrović, Veljovićev pašenog, dobio i dozvolu za izgradnju Doma za policajce na toj planini. I to u neposrednoj blizini kompleksa njihovih kuća, koje meštani iz milošte zovu „malo Dedinje“.Zanimljivo je, kako je Kurir već pisao, da je Milorad Veljović svoju vikendicu na Goliji izgradio u vreme kad je nedaleko odatle i MUP Srbije dobio zemljište za policijske vežbe i bungalove. Veljović to imanje ima duži niz godina, s obzirom na to da je rođen u tom kraju, ali kuću je počeo da zida tek posle 2006. godine, kad je već uveliko bio na visokom položaju u policiji i kad je MUP imao u planu da zida objekat za smeštaj i obuku policijskih jedinica.

Ovo su pitanja bez odgovora1. Zašto je Veljović, kao direktor policije, odlučio da se strane ambasade ostave bez zaštite2. Ko mu je dao nalog da izda takvu naredbu3. Zašto je tadašnji načelnik Žandarmerije isključen iz komandnog lanca4. Zašto policija za tri i po godine nije uspela da otkrije počinioce

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track