IZVISIO: Mlađan Dinkić prekršio zakon koji je sam doneo
Foto: Zorana Jeftić

Jednom političar uvek političar

IZVISIO: Mlađan Dinkić prekršio zakon koji je sam doneo

Politika -
Bivši lider URS, suprotno propisima Agencije za borbu protiv korupcije, nije zatražio saglasnost za posao u Zberbanci i „MB solušensu“

BEOGRAD - Mlađan Dinkić, nekadašnji ministar finansija i privrede, prekršio je Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije jer nije tražio saglasnost za zasnivanje radnog odnosa u firmi „MD solušens“ Dragijane Radonjić Petrović, koja je bila njegova savetnica i državna sekretarka, zbog čega je pokrenut postupak protiv njega.Ovo nije jedini greh koji se bivšem ministru stavlja na dušu jer je sličnu grešku napravio i prilikom imenovanja za člana UO ruske Zberbanke, kada nije u roku zatražio dozvolu od Agencije za borbu protiv korupcije, što je bio dužan po zakonu.Iznad propisaTako se u ovom trenutku protiv Dinkića vode dva postupka jer bivši državni funkcioneri, dve godine nakon odlaska s funkcije, ne mogu da zasnuju radni odnos s pravnim licem čije su delatnosti u vezi s poslom koji su ranije obavljali.Da stvar bude gora, Dinkić je sam predlagao izmene i dopune Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, pa je morao da zna da mu zbog ovakvih propusta slede i sankcije.U Agenciji za privatizaciju za Kurir kažu da sankcije još nisu donete jer su postupci protiv Dinkića u toku.Na proveri- Njegov zahtev za imenovanje na dužnost člana UO Zberbanke nije podnet na vreme. Protiv navedenog zaključka on je uložio žalbu, pa je predmet prosleđen odboru. Dinkić nije, u skladu sa odredbama člana 38 Zakona o Agenciji, podneo zahtev za zasnivanje radnog odnosa u privrednom društvu „MD solušens“, zbog čega su protiv njega pokrenuli postupak koji još uvek traje. Dinkić nije juče bio raspoložen da govori na ovu temu.

Nemanja NenadićZAKON MORA DA SE POŠTUJENemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija“ kaže da sankcije za zaboravnost mogu da snose i Dinkić i oni koji su ga angažovali.- U ovom slučaju je prekršen zakon i verovatno će se primeniti kaznene odredbe. Za pravno lice koje je zaposlilo bivšeg funkcionera bez saglasnosti Agencije kazne su od 200.000 do 2.000.000 dinara, a za Dinkića kazna bi mogla da bude od 50.000 do 150.000 dinara. Tako je bar regulisano članom 50 Zakona o Agenciji - kaže Nenadić.

Svoje smo ispuniliNBS DAO DINKIĆU SAGLASNOSTZa Dinkićev angažman u Zberbanci ova institucija je dobila saglasnost Narodne banke Srbije. U NBS za Kurir kažu da su oni sve uradili po zakonu.- Saglasnost za Mlađana Dinkića data je u skladu s propisima. Prilikom davanja pomenute saglasnosti NBS nije imao obavezu i nije konsultovao Agenciju za borbu protiv korupcije budući da takva obaveza nije utvrđena pozitivnim propisima - kažu u NBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track