Vučić: Kroz mir ćemo sagraditi bogatu naciju!

Vlada u Nišu povodom 100. godišnjice rata

Vučić: Kroz mir ćemo sagraditi bogatu naciju!

Politika -
Premijer Srbije poručio da se Srbija diči svojom istorijom, ali želi da u budućnosti bude zemlja prosperiteta. Godine 2016. verovatno ćemo biti zemlja s najvećim privrednim rastom u Evropi

BEOGRAD - Srbija se diči svojom istorijom, ali želi da u budućnosti bude zemlja prosperiteta, u kojoj se više neće ratovati - poručio je juče premijer Aleksandar Vučić sa svečane sednice Vlade u zgradi Univerziteta u Nišu, gde je pre 100 godina tadašnjem predsedniku vlade Nikoli Pašiću stigao telegram o objavi Velikog rata.- Obeležavamo herojstvo naših predaka i svih koji su se odazvali pozivu na mobilizaciju i živote predali otadžbini - rekao je Vučić i istakao da Srbija nije bila uzrok izbijanja sukoba niti je želela rat u kom je izgubila 1.247.435 građana:- Govorim ovo da bismo razumeli koliko je važno da u našoj Srbiji očuvamo mir, stabilnost i da se ponosimo činjenicom da sa onima s kojima smo ratovali tada sada želimo najbolje i najbliže odnose - sa Nemačkom, Austrijom, ali i saveznicima iz 1914. Bog i naš narod su nam tad dali pobedu i voleo bih da se istorijom dičimo, da ne bude rata u našoj budućnost i da kroz mir gradimo bogatu zemlju i naciju, u kojoj ćemo se ponositi radom i napretkom.Premijer je najavio da će u septembru „Ikarbus“ potpisati više ugovora s „Mercedesom“ i kazao da će Srbija 2016. verovatno biti zemlja s najvećim rastom u Evropi.- Mi ćemo biti pod pritiskom za manjom državnom pomoći posle mera fiskalne konsolidacije, imaćemo više novca za državnu pomoć, odnosno za finansiranje, za podršku investitorima koji dolaze u našu zemlju i nećemo pristati da zemlju uvodimo u recesiju 2015. i 2016 - rekao je Vučić.

Interesi SrbijeNEĆEMO UVESTI SANKCIJE RUSIJIPremijer Vučić je kazao da će Srbija svakako biti na evropskom putu, ali da ne može da baca pod noge stotine miliona evra da bi nekom dokazivala političku lojalnost, te da zato neće uvesti sankcije Rusiji.- Mi jesmo potpuno lojalni EU, ali tražimo da i Unija poštuje naše vitalne ekonomske i nacionalne interese. To je kad naše firme mogu da zarađuju novac, kada našem narodu možemo da obezbedimo nešto, da nam to neko ne zaustavlja samo da bi pokazao silu nad Srbijom - kazao je on.

Preživeli sečuBAJATOVIĆ I OBRADOVIĆ NEUNIŠTIVI„Strujni udar“ zasad je preživeo direktor EPS Aleksandar Obradović, koji, iako se očekivalo, juče nije smenjen. Ipak, čini se da neće još dugo jer je premijer Vučić juče najavio da će uskoro biti temeljnih promena i u EPS.Naravno, iznenađenje za sve je ostanak na funkciji Dušana Bajatovića, koji i pored enormnih gubitaka „Srbijagasa“ ostaje na čelu tog preduzeća.Interesi SrbijeNE MOŽEMO DA BACAMO MILIONE EVRAPremijer Vučić je, osvrćući se na delikatnu spoljnopolitičku poziciju zemlje povodom događaja u Ukrajini, kazao da će Srbija svakako biti na evropskom putu, ali da ne može da baca pod noge stotine miliona evra da bi nekom dokazivala političku lojalnost.- Mi jesmo potpuno lojalni EU, ali tražimo da i Unija poštuje naše vitalne ekonomske i nacionalne interese. To je kad naše firme mogu da zarađuju novac - kazao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track