VUČIĆ: Pajtiću šta si ti radio za ovih 100 dana!
Foto: Saša Pavlić

Reforme, premijer Srbije o učinku Vlade

VUČIĆ: Pajtiću šta si ti radio za ovih 100 dana!

Politika -
Nemam ništa protiv kritike, ako je razumna. Neka nas i kritikuju, ali ne dopuštam da to čine neradnici. Nema sumnje da smo grešili i to ćemo popraviti
1 / 4 Foto: Saša Pavlić

BEOGRAD - Prvih sto dana Vlada je juče obeležila obilaskom gazdinstva „Mužlai“ u Bačkom Gradištu, koje vodi Katalin Mužlai, a na kojem se godišnje proizvede milion litara mleka.Premijer Aleksandar Vučić objasnio je da su baš ovu farmu posetili jer su na konkretnom primeru hteli da pokažu da Srbija može da bude marljiva, odgovorna i uspešna.- Nismo mogli da izaberemo bolju lokaciju da se naučimo marljivosti, radu i odgovornosti. Znam da je za ovakav uspeh potreban rad od 365 dana u godini. Za njih ne postoje vikendi - rekao je Vučić. Premijer je istakao da je Vlada za 100 dana donela zakone koji nisu naišli odmah na odobravanje u javnosti.

Korenite promene- Od 42 usvojena su 32 zakona. Vlada je počela da stvara temelje za budućnost, ne samo da razmišlja o političkom rejtingu. Ovo naše putovanje biće ispunjeno ispitima i zastojima, a nadam se da će se okončati velikim uspehom za Srbiju. Ne možemo da predvidimo budućnost, ali zajedno smo počeli da je oblikujemo - kazao je Vučić, dodajući će Srbija imati stabilne finansije i da država neće bankrotirati.

 Promene za budućnost... Aleksandar Vučić
Promene za budućnost... Aleksandar Vučić

Premijer je obećao i dodatnu pomoć za sve one koji žele da investiraju u Srbiju.- Izjednačićemo prava i obaveze privatnog i javnog sektora i nikad se neće dogoditi da plate u javnom sektoru budu 50-60 odsto više od zarada u privatnom sektoru - rekao je Vučić. Na kraju posete premijer je pozvao je sve građane i sindikate da pomognu u sprovođenju Vladinih reformi.Komentarišući kritike opozicije da Vlada nije zaslužila ni prelaznu ocenu, premijer je rekao da nema ništa čak ni protiv oštrih kritika Vlade, ali kad to rade ljudi koji imaju kredibilitet, a ne oni koji ama baš ništa ne rade.

Radno... Daćić i Gašić
Radno... Daćić i Gašić

Ne priznaje neradnike- Hajde, recite mi šta je radio Bojan Pajtić u prethodnih sto dana? Ili, kad vas pitam ko će da vodi „Železnicu“ jer svake godine bacamo 130 miliona evra, jesu li to Živković, Borko Stefanović... Pa davali bismo u tom slučaju 250 miliona evra. Ko su ti kandidati? Video sam konkursnu dokumentaciju za konkurse za neka javna preduzeća, i bolje da ne prepričavam šta sam sve pročitao. Odsustvovao sam samo s jedne sednice Vlade u prethodnih 100 dana, i to zato što sam bio u Nemačkoj. A pitajte neke druge na koliko su sednica Vlade bili prisutni. Ni na 15-20 odsto sednica Vlade koje su vodili nisu prisustvovali, ali tu je narod koji će svačiji rad da proceni - rekao je premijer.

Farma kao iz ŠvajcarskeEVO ZAŠTO JE PREMIJER POSETIO BAŠ FARMU „MUŽLAI“Na poljoprivrednom gazdinstvu „Mužlai“ 300 krava proizvede dnevno oko 3.000 litara mleka ekstra kvaliteta, a vlasnici planiraju da tokom 2014. godine proizvedu milion litara kravljeg mleka. Katalin Mužlai, vlasnica farme, gazdinstvo vodi s dvojicom sinova i ponosno ističe da je njena farma u 2013. bila prva u količini i kvalitetu isporučenog kravljeg mleka „Imleku“.

Pokloni za domaćicuZORANA DONELA SLATKIŠE I KAFUMinistarka saobraćaja Zorana Mihajlović pripremila je poklone za vlasnicu gazdinstva - kafu i slatkiše. Ona se do Nemanjine, umesto službenim, dovezla svojim automobilom. Ministri su se ka Bačkom Gradištu uputili svi zajedno jednim autobusom, zajedno s premijerom, a ministar Dušan Vujović poneo je gitaru staru skoro 50 godina kako bi muzikom prekratili put. Inače, premijer je porodici Mužlai poklonio srebrnjak, a oni njemu paket proizvoda sa njihovog gazdinstva.

Majkl DavenportVLADA JE DOSLEDNAVlada Srbije je u prvih 100 dana svog novog mandata pokazala doslednu opredeljenost za nastavak evropskih integracija i usklađivanje srpskog zakonodavstva sa standardima EU.- Usvojen je niz zakona koji idu u tom pravcu. Preduzete su i mere na planu fiskalne konsolidacije, koje bi trebalo da daju rezultate u bliskoj budućnosti, naglasio je Davenport.

Premijer citirao ĐinđićaU SRBIJI KAD ČOVEK GURA KAMENVEĆINA NARODA NAVIJA ZA KAMENGovoreći o promenama, Vučić je podsetio na izreku koju je koristio ubijeni premijer Zoran Đinđić:- U Srbiji kad god neko ima ideju da nešto promeni nabolje, svi skoče i kažu:“E nemoj to.“ Plašim se zato da građani gotovo nikad ne znaju šta hoće. Ne mislim da se poredim na bilo koji način, ali Đinđić je imao jednu dobru rečenicu koja se retko citira, a ona glasi: „U Srbiji kad neki čovek gura kamen, većina naroda navija za kamen.“ To je stvar koju će morati da menjaju - rekao je Vučić.

REAGOVANJAKori UdovičkiMINISTARKA DRŽAVNE I LOKALNE UPRAVEOvih dana baš govorim šta smo sve u ministarstvu uradili i koliko je toga pred nama. Pune su mi ruke posla na ovom mestu i ne razmišljam ni o kakvom drugom angažmanu, niti vidim da iko drugi razmišlja o tome. Mislim da premijer o tome i ne razmišlja.Nebojša Stefanović,MINISTAR POLICIJEImamo dobre kandidate za nove načelnike. Razmatramo biografiju svakog od njih. Hoću da to bude na profesionalan način odrađeno i da uporedim njihove rezultate u prethodnim godinama. Nije isto da li su postizali odlične rezultate.Velimir IlićMINISTAR BEZ PORTFELJANisam najslabija karika u Vladi. Pitajte premijera da li je zadovoljan mojim radom. Ja nisam zadovoljan jer ne mogu da se obezbede sredstva za projekte koje sam predložio. Uradio sam 20 projekata, kod mene su u ministarstvu, predstavio sam ih nadležnim službama, ali mi je rečeno da nema para.Dušan VujovićMINISTAR PRIVREDECilj je da minimalno povredimo stanovništvo, da rasporedimo teret reformi na što veći broj nosilaca, sigurno je da niko ne može proći bez troškova. Cilj nam je da skockamo budžet da bude ostvariv.

Građani da ne brinu ZA DVE GODINEIZLAZIMO IZ KRIZEU roku od dve godine izvući ćemo Srbiju iz krize. Penzioneri neće biti dovedeni na ivicu propasti. Verujem da ćemo 2016. i 2017. godine biti na boljem putu, početi da smanjujemo dug - rekao je sinoć Vučić za B92 i dodao:- Ako se budemo ponašali kao ranije, bankrotiraćemo za šest meseci, imaćemo haos u prodavnicama, grčki, argentinski ili ukrajinski scenario.Srbija neće uvesti sankcije Rusiji i Vučić je „gotovo uveren“ da to neće ugroziti evropski put Srbije, kao i da nije bilo ultimatuma, ako bi ih bilo, išli bismo na sednicu Skupštine.

Ukratko- Putin u oktobru u Beogradu- Stigla milijarda dolara pomoći iz UAE za budžet- Solidarni porez biće ukinut u septembru- 600.000 evra uštedeli samo na gorivu zato što smo od 4.727 vozila 2.029 sklonili na parking- „Železaru“ bi „Esmark“, „Mital“ i „Crveni oktobar“- „Telekom“ na tenderu 2015, nadamo se ceni od dve milijarde- Ugovor s „Mercedesom“ 8. septembra- Milan Beko za vlade u kojoj sam ja šest puta bio na saslušanju, a pronađen je i neplaćen porez za „Luku Beograd“- Odmor će mi biti vikend na Borskom jezeru

Vučić citirao ĐinđićaVEĆINA NAVIJA ZA KAMENNe mislim da se poredim, ali Đinđić je imao jednu dobru rečenicu koja se retko citira, a ona glasi: „U Srbiji kad neki čovek gura kamen, većina naroda navija za kamen.“ To je stvar koju će morati da menjaju - rekao je Vučić.

Pajtić odgovrioVUČIĆ JE GURAO KAMENPita me Vučić šta sam radio poslednjih 100 dana. Pitam ja njega šta je radio poslednjih 20 godina, koliko mu je trebalo da shvati da je pao Berlinski zid. Navijao za kamen - naveo je u pisanoj izjavi Pajtić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track