AFERA KARAĐORĐEVO: Šutanovac proćerdao 1.200 hektara zemlje?

Demokrate uzurpirale vojno zemljište

AFERA KARAĐORĐEVO: Šutanovac proćerdao 1.200 hektara zemlje?

Politika -
Za vreme bivšeg ministra Dragana Šutanovca vojska ostala bez miliona jer je zadruga „Lovrenac“ otela plodne oranice

BEOGRAD - Vojska je ostala bez oko 1.200 hektara zemljišta koje je pripadalo Vojnoj ustanovi „Karađorđevo“, a zbog neažurnosti Ministarstva odbrane u mandatu Dragana Šutanovca (DS), saznaje Kurir. Plodne oranice preuzela je zemljoradnička zadruga „Lovrenac“, u čijem rukovodstvu je ni manje ni više nego zet Nade Kolundžije, partijske koleginice Šutanovca.- Zemljoradnička zadruga „Lovrenac“ iz Mladenovca uzrupirala je 1.200 hektara zemljišta koje pripada Karađorđevu, iako je vojska još za vreme SFRJ seljacima isplatila tu zemlju. Zadruga je pokrenula spor s vojskom kako bi uknjižila tu uzrupiranu zemlju, ali je izgubila spor na prvostepenom i Višem sudu. Međutim, kada se zadruga žalila Vrhovnom sudu, dolazi do neočekivanog obrta, koji se dešava baš pred izbore 2012, kada vojska, konkretno Ministarstvo odbrane, na sumnjiv način „zaboravlja“ da dostavi traženu dokumentaciju - priča izvor Kurira i nastavlja:- To, praktično, znači da je usled neažurnosti Ministarstva zadruga na Vrhovnom sudu dobila već izgubljeni spor, odnosno oko 1.200 hektara izgubljene zemlje. Nije nimalo zanemarljivo što je glavni čovek u zadruzi „Lovrenac“ Simo Bošnjak, muž sestričine Nade Kolundžije. Sumnja se da je ceo dil sa Ministarstvom odbrane obavila zapravo Nada, pošto Bošnjak preko članova zadruge obrađuje zemlju.Nada Kolundžija nam je na početku telefonskog razgovora rekla da ne može da priča, a na molbu za komentar poslatu u poruci do zaključenja ovog broja nije odgovorila. Ni od Bošnjaka niti u zadruzi „Lovrenac“ juče nismo uspeli da dobijemo komentar, niko se nije javljao na dostupne brojeve telefona.Kurir je poslao pitanja Ministarstvu, odakle su nam odgovorili da će nam podatke o pomenutom slučaju dostaviti u najkraćem roku.

Dragan ŠutanovacVRAĆENO 800 HEKTARANa osnovu Zakona o povraćaju imovine poljoprivrednim zadrugama, pravosnažna presuda donesena je 2005. i tada je vraćeno oko 800 hektara. Sa zadrugom je 2012. napravljen sporazum u kome se precizira o kojim tačno parcelama se radi kako bi Ministarstvo imalo zemlju u komadu! Sve drugo je neistina. Naravno, imajući u vidu da mi je muka od laži, moraću da na laž odgovorim tužbom!

Dragan ŠutanovacNIJE MI POZNAT TAJ SLUČAJBivši ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da nema saznanja o ovom slučaju.- Ministarstvo odbrane ima Direkciju za imovinsko-pravne poslove, čiji je posao da štiti interese Ministarstva u svim sporovima. Naravno, Ministarstvo nema uticaja na sud kao takav. O takvoj presudi nemam saznanja - kazao je za Kurir Šutanovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track