Odalović: Imena novih ambasadora tek kada dobiju agremane
Foto: Beta

Diplomatska služba

Odalović: Imena novih ambasadora tek kada dobiju agremane

Politika -
Na nama iz ministarstva da prvu fazu prođemo, da zajedno sa vladom, odnosno predsednikom države, predložimo kvalitetne ljude, naveo je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova

BEOGRAD - Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je danas da se intenzivno radi na tome da se što je moguće više kvalitetnih ljudi pripremi za diplomatsku službu, jer je izuzetno važno da Srbija u državama u kojima ima diplomatsko-konzularna predstavnišva, ima i ambasadore.

Odalović je ukazao na praksu da, dok se definitivno ne dobiju agremani, ne izlazi u javnost sa imenima ambasadora.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova je podsetio da Srbija u nekim važnim državama nije imala ambasadore, a da u nekim zemljama ovih meseci ili do kraja godine ističe mandat, koji je četiri godine za ambasadore.

Na pitanje novinara kada će se konačno znati imena postavljenih ambasadora, Odalović je odgovorio da to zavisi od država za koje su planirani ambasadori, kada budu od njih dobijeni agremani.

"U narednih par meseci dobar deo ovih poslova ćemo okončati", najavio je Odalović i dodao da je "na nama iz ministarstva da prvu fazu prođemo, da zajedno sa vladom, odnosno predsednikom države, predložimo kvalitetne ljude".

On je rekao da su u pitanju važne zemlje kao što su Kina, SAD, Azerbejdžan i glavni grad Hrvatske Zagreb."Radićemo u ministarstvu da se maksimalna profesionalizacija obezbedi, da podignemo to na mnogo viši nivo od onog koji smo zatekli jer nas čekaju mnogi izazovi", najavio je Odalović.

Odalović je dodao da su aktivnosti usmerene i ka pripremi za predsedavanje OEBS-om i da je cilj da Srbija bude predstavljena na najbolji mogući način.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track