GORAŽDEVAC: Pomen i parastos ubijenim srpskim dečacima
Foto: Beta

11 godina od zločina

GORAŽDEVAC: Pomen i parastos ubijenim srpskim dečacima

Politika -
Kancelarija za KiM podseća na činjenicu da još nisu pronađeni, niti kažnjeni napadači koji su tada usmrtili Panteliju Dakica (12) i Ivana Jovovica (19) i teško ranili još četvoro njihovih drugova Bogdana Bukumirica (14), Marka Bogicevica (12), Draganu Srbljak (13) i Đorda Ugrenovića (20)

GORAŽDEVAC - U Goraždevcu kod Peći, na Kosovu i Metohiji, danas će u 13 sati u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice biti održan parastos povodom 11 godina od ubistva dvojice srpskih dečaka iz ovog mesta.

Nakon parastosa, kako je najavljeno, biće održan i pomen na lokalnom groblju, a u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije prisustvovaće zamenici direktora Kancelarije Dušan Kozarev i Željko Jović.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podsetila je u saopštenju da se danas obeležava jedanaest godina od kada su, i danas nepoznate osobe, pucale iz automatskog oružja na srpsku decu iz Goraždevca koja su se kupala na reci Bistirici. Kancelarija podseća na činjenicu da još nisu pronađeni, niti kažnjeni napadači koji su tada usmrtili Panteliju Dakića (12) i Ivana Jovovića (19) i teško ranili još četvoro njihovih drugova Bogdana Bukumirica (14), Marka Bogicevica (12), Draganu Srbljak (13) i Đorda Ugrenovića (20).

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo je zatražila i pozvala da nadležni organi na Kosovu i posebno međunarodna zajednica, ulože sav svoj autoritet i konačno rasvetle ovaj i sve ostale zločine počinjene nad srpskim narodom u Pokrajini i da počinioci budu pronađeni i kažnjeni.

U Goraždevcu će danas, kako je najavljeno, biti i predstavnici Srba koji su uključeni u rad kosovskih institucija ministri Slobodan Petrović i Dalibor Jevtić ali i gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić ocenio je povodom godišnjice ubistva srpskih dečaka da je svaki nerasvetljen zločin prepreka na putu pomirenja i izgradnje preko potrebnog poverenja.

Jevtić je u saopštenju naveo i da dok god ubice Ivana Jovovića i Pantelije Dakića šetaju slobodno njihov zločin traje, a da se jedino pravdom i istinom mogu zaustaviti zločini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track