VUČIĆ SA ORBOVIĆEM: Država će tražiti saveznike u sindikatima
Foto: Tanjug

Održan sastanak u Nemanjinoj 11

VUČIĆ SA ORBOVIĆEM: Država će tražiti saveznike u sindikatima

Politika -
Premijer sastanak ocenio veoma dobrim i poručio da je država kao najveći poverilac spremna na otpis dugova preduzećima
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin sastali su se danas u Vladi Srbije sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije sa Ljubisavom Orbovićem na čelu.

Vučić: Blizu rešenje za oko 40 preduzeća

Mi smo sigurni da za 40 od 156 preduzeća može da se nađe strateški partner, kazao je Vučić novinarima u Vladi Srbije. On je kazao i da su zahtevi sindikata realni i da su se oni saglasili da je najvažnije obezbediti posao za radnike tih preduzeća. "Mi ne izdvajamo više novca trenutno, ali ne bacamo ga, jer ulažemo u radnike, u našu proizvodnju", rekao je Vučić.

Premijer Vučić je na konferenciji za novinare koja je usledila posle sastanka izjavio da je veoma zadovoljan današnjim razgovorima s predstavnicima sindikata koji su zabrinuti za položaj radnika u zemlji. Premijer je dodao da je sa sindikalcima razgovarano o 40 najkrupnijih preduzeća - neka su od posebnog značaja za državu - PKB, Petrohemija, PIK Bečej, 14. oktobar, Prva petoletka, FAP, Ikarbus... - i o rešenjima za te firme.

"Država će tražiti saveznike u sindikatima u okviru ove borbe", poručio je Vučić govoreći o 548 preduzeća koja treba privatizovati. On je dodao da je država najveći poverilac kada je reč o ovim preduzećima kao i da je u tom smislu spremna na otpis dugova jer je zainteresovana za njihovu budućnost.

"Nazire se rešenje za FAP i Ikarbus"

"Svi bismo bili zadovoljni da za jedan broj zaista nađemo rešenje i to iz različitih privrednih sektora - građevinskog, metalskog, Azotare, MSK Kikinda, PKB-a, PIK Bečeja do kompanija kao što su 14. oktobar, Petoletka i Fabrike vagona gde smo već uložili 60 miliona dinara", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka čija tema je bilo 40 od 156 firmi koje su trenutno u restrukturiranju.

Premijer je naveo da se nazire rešenje za FAP i Ikarbus, dok je, kako je rekao, za njega ključno što su od sindikata tražili i dobili podršku da se sve u tim preduzećima ne tretira kao imovina.

Predstavnici sindikata bili su tokom razgovora realni i korektni, naveo je Vučić i dodao da su se dve strane složile da "nije baš uvek postojala želja da se radi".Najavljujući formiranje posebnih sektorskih komisija koje će raditi u svim oblastima i razmotriti sve probleme u preduzećima u restrukturiranju, Vučić je rekao da su u tome tražili podršku Saveza sindikata, ali da će je tražiti i od drugih sindikata, "kako vidimo gde smo najbliži da nešto privatizujemo od 584 firmi od kojih mi za 156 kažemo da su u restrukturiranju".

"Teško breme i veliku muku nam je neko ostavio i mi ćemo zajedno sa sindikatima rešiti dobar deo tih problema", rekao je premijer, uz napomenu da je Simpo od danas u restrukturiranju, a da se smederevska Železara ne vodi kao takva.

Ovo je prvi susret premijera i resornog ministra sa predstavnicima jednog od dva reprezentativna sindikata nakon usvajanja novog Zakona o radu i Zakona o pezijsko-invalidskom osiguranju, sredinom prošlog meseca, čijim rešenjima su se oni protivili.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

Premijer je prilikom obeležavanja 100 dana rada Vlade Srbije u Bačkom Gradištu pozvao sindikate i sve građane da se uključe i pomognu u sprovođenju reformi kako bi Srbija što pre izašla iz krize. Sastanak je počeo oko 11 sati, a najavljene su izjave za javnost.

Vulin: Kroz odgovarajuće odluke do rešenja statusa radnika

Ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je danas da će se kroz odgovarajuće odluke Vlade Srbije rešavati i regulisati prava zaposlenih u preduzećima u restruktuiranju.

"U saradnji sa Ministarstvom privrede, sa čijim predstavnicima smo razgovarali, dogovoreno je da neće biti posebnih propisa, već će se donositi odgovarajuće odluke vlade", rekao je Vulin novinarima nakon sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima sindikata, čija je tema bila rešavanje problema preduzeća u restruktuiranju.

Vulin je rekao da sama činjenica da se razgovara o tim preduzećima, govori da će se o 46.000 radnika u tim firmama posebno voditi računa. Prema njegovim rečima, to pitanje neće biti regulisano zakonom, "već su u pitanju odgovarajuće odluke koje će proizilaziti iz Zakona o stečaju i Zakona o privatizaciji".

http://www.youtube.com/watch?v=wIynlWiB7_o

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja