VUČIĆ OBJAVIO UGOVOR: Bez Etihada ugasili bismo JAT, Srbija dala 42 miliona dolara, UAE 100 miliona
Foto: Tanjug

Srbiji danas uplaćena milijarda dolara iz Emirata!

VUČIĆ OBJAVIO UGOVOR: Bez Etihada ugasili bismo JAT, Srbija dala 42 miliona dolara, UAE 100 miliona

Politika -
Premijer je rekao da je sa svojim prijateljima iz UAE postigao saglasnost o objavljivanju ugovora i dodao da započinje obraćanje važnom informacijom

BEOGRAD - Vlada nema šta da krije, poručio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji je danas objavio ugovore sa kompanijom Etihad. Premijer je dodao da je namera Vlade bila da Srbija stvori najbolju investicionu klimu i da se ulagači osećaju kao kod svoje kuće. Prilikom privatizacije Jat ervejza koju je obavio Etihad, Srbija obavezala da će investirati 42 miliona dolara dok će partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uložiti do 100 miliona, dodao je premijer.

UGOVORE ER SRBIJE I AL RAVAFEDOM POGLEDAJTE OVDE

Aleksandar Vučić obelodanio je danas Ugovor sa Etihadom o preuzimanju srpske nacionalne aviokompanije JAT, uz napomenu da je to učinjeno zato što je Vlada Srbije znala sa koliko rizika se prevoze putnici, što je ilustrovao podatkom da od sedam JAT-ovih boinga 737-300 danas lete još samo četiri.

Premijer je podsetio da su se sve vlade još od 2003. godine suočavale s gubicima JAT-a koji su prosečno godišnje bili 35 miliona evra, a da su faktički ti gubici bili mnogo veći."Sve vlade su znale koliki je to problem. Dobro smo znali i sa koliko rizika prevozimo putnike. Od sedam letilica četiri su posle godinu dana rashodovane, jer nisu za upotroebu", rekao je Vučić.

Premijer je rekao i da je JAT godinama bio poligon za postavljanje stranačkih kadrova. "Da nismo preduzeli mere moralo bi da dođe do gašenje JAT-a, što bi izazvalo ekonomske i društvene gubitke, pad ugleda Srbije, jer je nacionalna avio kompanija ogledalo jedne zemlje", kazao je premijer.

Objašnjavajući zbog čega se Vlada Srbije odlučila za Etihad, kompaniju Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vučić je rekao da je reč o kompaniji koja je prošle godine proglašena za najbolju na svetu, te da je godinama među tri najbolje uz Turkš erlajnz i Lufthanzu.

Zahvaljujući ugovoru sa Etihadom, kako je naveo, 10 letilica biće nabavljeno po nižoj ceni od čak 14 milion aevra, što je ukupna ušteda od 140 miliona evra. "Srećni smo jer Er Srbija ima bolji ketering od Lufthanze i tako će i ostati", zaključio je Vučić.

18.45 - "Miškovićeve novine" u okviru projekta EU, a ja mislim da je reč o pojedincima, a ne EU, objavile da je Srbija bila u obavezi da samo u prvoj godini uplati 2 miliona dolara, tto je potpuna neistina, rekao Vučić.

18.35 - Srećni smo jer Er Srbija ima bolji ketering od Lufthanze, tako će i ostati.

18.32 - Od JAT-ovih sedam aviona "boing 737-300" u vlasništvu danas lete još samo četiri aviona. Imali smo i još tri aviona u lizingu. JAT je imao svake godine 35 miliona evra gubitka formalno, a suštinski još više.

18.30 Er Srbiji dobija još 10 avione "erbas 320", i to po 14 miliona jeftinijoj ceni. Dakle uštedećemo 140 miliona evra jer kupujemo zajedno sa Etihadom.

18.25 Sve Vlade od 2003. pokušavale su da privatizuju JAT Ervejz. Sve Vlade su znale koliki je JAT gubitak, ali nijednoj nije pošlo za rukom da ga privatizuje.

Vučić je dodao da će ugovori, koji će danas biti objavljeni, biti dostupni na sajtu Vlade Srbije odman po završetku konferencije za medije.

- U skladu s tim smo se poštovali sa investitorima, kako bi obezbedili tržište i radna mesta - rekao je premijer i dodao da je njegova obaveza da obelodani sva dokumenta, ne zbog insistiranja pojedinaca već zbog građana Srbije koji su zbog medijske gungule počeli da sumnjaju da li je sve to uopšte dobro za Srbiju.

- Obaveza da obelodanim ugovore proističe, ne iz zahteva različitih interesnih grupa, već iz obaveze prema građanima Srbije koji zbog medijske gungule počinju da sumnjaju da se iza ugovora nešto krije", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je sa svojim prijateljima iz UAE postigao saglasnost o objavljivanju ugovora i dodao da započinje obraćanje važnom informacijom.

- Danas nam je uplaćena milijarda dolara koju smo ugovorili i da nema opasnosti po likvidnost države - rekao je Vučić i nastavio o planovima za obnovu.

- U prethodnih 110 dana postavili smo pred sebe velike planove, ozbiljne i ne lako dostižne ciljeve. Naša je namera da Srbija bude uspešnija i moderna zemlja. Zbog svega toga krenuli smo u veoma važne i neophodne reforme - rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track