CRNA LISTA: Amerikanci uvode sankcije Bajatoviću!
Foto: Kurir štampano

PRPA: Direktor „Srbijagasa“ na udaru zbog Rusa

CRNA LISTA: Amerikanci uvode sankcije Bajatoviću!

Politika -
Socijalista bi mogao da bude obuhvaćen sankcijama SAD zbog krize u Ukrajini, jer se na njihovoj crnoj listi ruskih kompanija našao i „Sogaz“, u kom je on predsednik Nadzornog odbora

BEOGRAD - Direktor „SrbijagasaDušan Bajatović uskoro bi mogao da bude obuhvaćen sankcijama SAD zbog krize u Ukrajini jer se na njihovoj crnoj listi ruskih kompanija našao i „Sogaz“, u čijoj je ćerki firmi za Srbiju „Sogaz“ ovaj socijalista predsednik Nadzornog odbora.Osim uvođenja sankcija samim kompanijama, namera američke administracije je da se zamrzne imovina i vodećim ljudima u menadžmentu ruskih kompanija, među kojima je i Bajatović. Ovakav scenario bi mogao direktno da utiče na mesečnu apanažu čelnika „Srbijagasa“, koji na ime članstva u Nadzornom odbora „Sogaza“, kako su pisali mediji, prima 10.000 evra. Trn u oku SADInače, vlasnici ruske osiguravajuće kuće „Sogaz“ su malim delom gasni gigant „Gasporom“, dok su većinski Banka Rusije i „Volga grupa“, koje su na američkoj crnoj listi. Imovina u Americi zamrznuta je i Juriju Kovalčuku, koji je na čelu Banke Rusije, i Genadiju Timčenku, vlasniku „Volga grupe“. Podružnica „Sogaza“ u Srbiji, koju su pre dve godine zajedno osnovali „Sogaz“ i „Srbijagas“, bila je prva ispostava ove ruske kompanije van Rusije, čiji je profit prošle godine iznosio oko 50 miliona dinara.Bez odgovoraOd Bajatovića juče nije bilo moguće dobiti komentar da li će zbog uvođenja američkih sankcija firma „Sogaz“ i sama snositi posledice. On nije odgovarao ni na pozive ni na poruke novinara Kurira.

Ali Bajatović je u ranijim izjava najavljivao da će „Sogaz“ u saradnji sa Gasprom bankom u Srbiji finansirati sektor energetike i druge privredne delatnosti.- Upravo je cilj dolaska tih finansijskih institucija da deo profita koji se ostvaruje na srpskom tržištu od prodaje energenata ostane u Srbiji - izjavljivao je pre nekoliko meseci Bajatović.Međutim, zahlađenje odnosa između Rusije s jedne i SAD i EU s druge strane mogli bi da ugroze ovaj optimističan scenario.Podsetimo, američka vlada i EU su do sada uvodile sankcije i zamrzle imovinu u onim kompanijama čiji su vlasnici bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. SAD su pre nekoliko dana pooštrile sankcije, pa se na udaru, osim kompanija i vlasnika, našao i deo njihovog menadžmenta.

Bajatović mesečno zarađuje 38.000 €177.525 dinara director JP „Srbijagas“1.417.679 dinara Nadzorni odbor „Jugoros gasa“ 579.000 dinara Nadzorni odbor „Banatskog Dvora“10.000 evra Nadzorni odbor u „Sogazu“10.000 evra Nadzorni odbor „Južnog toka“

Milan KovačevićSRPSKI „SOGAZ“ BI MOGAO DA IMA PROBLEMEMilan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, kaže za Kurir da nije nemoguće da podružnica „Sogaza“ u Srbiji ima problem ako je planirala da dobije depozite ili se finansira pozajmicama iz Rusije. Za pravnika Vladimira Todorića ova situacija može da ima različite posledice.- Ćerka-firma ruske kompanije pod sankcijama može da profitira, ali i da ima štetu. Preko nje bi mogli da se obavljaju određeni poslovi zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Ali to je vrlo osetljivo i ne treba da se igramo time - objasnio je Todorić.

Deo gasnog gigantaI „GASPROM“ IMA AKCIJE U „SOGAZU“Banka Rusije je u „Sogazu“ do marta imala većinski udeo od 51 odsto, ali ga je smanjila na 48,5 upravo da bi ova kompanija izbegla najavljene američke sankcije. „Gasprom“ je do pre nekoliko godina bio većinski vlasnik, ali su prodali svoj udeo i trenutno imaju tri odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track