Dušan Bajatović: Nikom ne dam Srbijagas
Foto: Zorana Jeftić

Ne odustaje od direktorske fotelje

Dušan Bajatović: Nikom ne dam Srbijagas

Politika -
Socijalista ne samo da nema nameru da se povuče sa čela gasnog giganta već najavljuje da će se u slučaju smene prijaviti na novi konkurs

BEOGRAD - Socijalista Dušan Bajatović ne samo da nema nameru da se povuče sa čela „Srbijagasa“ nego je rešen da se upusti u borbu kako bi po svaku cenu sačuvao fotelju generalnog direktora u tom javnom preduzeću. Bajatović neće dići ruke ni ukoliko ga Vlada Srbije smeni zbog, kako se već duže vreme najavljuje, gubitaka „Srbijagasa“, koji konstantno rastu i prevazilaze milijardu evra.Vlada posle smene direktora u javnim preduzećima mora da raspiše konkurs za nove rukovodioce. Socijalista u tome vidi svoju šansu - podneće svoj CV i sa ostalim konkurentima ući u trku za poziciju generalnog direktora „Srbijagasa“.Državni tajkun- Ako Vlada raspiše konkurs, ja ću se prijaviti - bio je kratak i jasan Bajatović, koji rukovodi tom kompanijom od 2008.Vlada je, podsetimo, na sednici 28. jula razrešila sedam direktora javnih preduzeća, a uskoro predstoji drugi talas smena. Premijer Aleksandar Vučić je, poručujući da je talas promena nezaustavljiv, kazao da sledi i suštinska reforma javnih preduzeća - smene direktora i konkursi za izbor novih rukovodilaca.- I upravo će to biti najveća muka i problem za srpsku državu. Državna preduzeća doživljavana su kao partijske prćije i od tih kompanija napravljeni su privredni bogalji, kojima država daje novac da bi preživeli. To mora da se menja. Zato kreću smene direktora i novi konkursi za izbor rukovodilaca u javnim preduzećima. Merilo uspeha biće rezultati, to jest smanjenje gubitaka i povećanje profita. Neće više biti mesta za direktore koji su se srodili s foteljom i funkcijom, a uvek su nekako bežali od rezultata, a i rezultati od njih - naveo je Vučić u avgustovskom broju Informatora.Tek slede čistkeOsim u „Srbijagasu“, postoje indicije, kako Kurir saznaje, da će uslediti promene i u rukovodstvima „Skoništa“, „Srbijavoda“, Fonda za razvoj, u Komisiji za hartije od vrednosti, Agenciji za energetiku, Agenciji za privredne registre. To, međutim, nije konačan spisak pošto je premijer Vučić krajem jula rekao da će biti promenjeno oko 70 odsto menadžmenta u javnim preduzećima do kraja avgusta, ali i da je to samo početak.Od 727 javnih preduzeća 510 je prošle godine poslovalo s gubitkom od 51 milijardu dinara, što je bio 2,2 puta više od ukupnog neto gubitka cele privrede. Procenjuje se da je u javnim preduzećima 4.200 ljudi na direktorskim funkcijama, a svaki peti je neki od rukovodilaca EPS.Večni direktorPodsetimo, Bajatović je za direktora „Srbijagasa“ postavljen posle istorijskog dogovora SPS sa Demokratskom strankom, kojoj je tada dato da upravlja tim preduzećem, ali i kada su na izborima 2012. socijalisti opet dobili „Srbijagas“, i to zvanično prema koalicionom sporazumu. U ekspozeu premijera Aleksandra Vučića kao jedan od prioriteta navedeno je sređivanje situacije u javnim preduzećima, a lider SPS Ivica Dačić više puta je izjavljivao da nijedno preduzeće, pa ni „Srbijagas“, nisu tražili.

Promene u EPSOBRADOVIĆU ISTIČE MANDAT 2. SEPTEMBRAAleksandru Obradoviću, koji se već dugo pominje kao kandidat za smenu, 2. septembra ističe mandat v. d. direktora EPS.- Pošto mu je četiri puta produžavan mandat u stanju v. d., on više na to nema pravo. On će, dakle, ili završiti karijeru u EPS, ili će po završetku konkursa biti imenovan za direktora EPS. Za tu funkciju je konkurisalo više od 70 kandidata, među kojima je i sam Obradović. Treći scenario je da Vlada postaviti novog v. d. direktora. Obradović je pominjan za smenu zbog lošeg poslovanja, jer nije reformisao EPS, ali i zbog nekih afera koje vuče za sobom - navodi izvor Kurira.

Probijen ledSEDMORICA RAZREŠENAVlada Srbije je na otvorenoj sednici u Nišu 28. juna smenila direktore „Železnica Srbije“ Dragoljuba Simonovića, Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Milana Živanovića, „Dunav osiguranja“ Marka Ćulibrka, Aerodroma „Nikola Tesla“ Velimira Radosavljevića, „Diposa“ Kostadina Popovića, „Lutrije Srbije“ Branimira Božovića i Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadina Jovanovića. Na njihove pozicije postavljeni su v. d. direktora i očekuju se konkursi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track