Linta: Hrvatska nije zaslužila da postane članica EU
Foto: Dragana Udovičić

Osudio izjavu hrvatskog ministra pravosuđa

Linta: Hrvatska nije zaslužila da postane članica EU

Politika -
U Hrvatskoj se i dan danas sistematski krše ljudska prava stotine hiljada progrananih Srba sa jedne strane i Srba povratnika sa druge strane. Hrvatsko pravosuđe je i dalje etnički pristrasno, a Hrvatska se još uvek nije suočila sa ratnim zločinima koji su počinjeni prema Srbima u Hrvatskoj, naveo je predsednik Koalicije udruženja izbeglica

BEOGRAD - Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta osudio je danas izjavu Hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića da Hrvatska neće dopustiti da Srbija postane članica EU pre nego što se suoči sa ratnim zločinim, koji su počinjeni u njeno ime.

Linta smatra da Hrvatska nije zaslužila da postane članica EU, jer nije ispunila standarde iz poglavlja 23, koji se odnose na pravosuđe i ljudska prava i dodaje da se to može potvrditi nizom činjenica.

"U Hrvatskoj se i dan danas sistematski krše ljudska prava stotine hiljada progrananih Srba sa jedne strane i Srba povratnika sa druge strane. Hrvatsko pravosuđe je i dalje etnički pristrasno, a Hrvatska se još uvek nije suočila sa ratnim zločinima koji su počinjeni prema Srbima u Hrvatskoj", rekao je Linta.

On je dodao da nema političke volje da se procesuiraju operacije maslenica, bljesak, oluja, kao i da prognani Srbi ni dan danas ne mogu da ostvare svoja imovinska prava, kao što su stanovi, zaostale penzije, devizna štednja, radni staž, poljoprivredno i šumsko zemljište.

"Hrvatska je takođe zakonski onemogućila Srbima da dobiju naknadu štete. Već posle završetka rata 1996. godine hrvatski sabor je ukinuo član zakona o obligacionim odnosim i tako onemogućio da prognani Srbi ostvare naknadu štete za uništenu, oštećenu imovinu za vreme rata", poručuje Linta.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica je podsetio da je za vreme rata u hrvatskim gradovima, gde nije bilo ratnih dejstava u klasičnim terorističkim akcijam srušeno 10.000 srpskih kuća i lokala. LInta kaže i da Hrvatska zloupotrebljava biro zagrebačkog interpola jer je od 2000. godine do danas po poternicama uhapšen 141 Srbin sa ciljem zastrašivanja da se ne vraćaju svojim kućama.

Nema političke volje, kako kaže, da se podignu spomenici gde su Srbi mučeni i ubijani tokom rata i smatra da se u Hrvatskoj desio građanski rat a ne agresija čiju glavnu odgovornost snosi režim Franje Tuđmana čiji je glavni cilj bio "stvaranje Hrvatske sa što manje Srba".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track