Marko Čadež: Nemačka snažno podržava reforme na Balkanu
Foto: Fonet

Konferencija o zapadnom Balkanu

Marko Čadež: Nemačka snažno podržava reforme na Balkanu

Politika -
Mislim da nemačka vlada želi da stavi do znanja i ovom konferencijom da zemlje iz ovog regiona koje još nisu članice EU mogu da računaju na njenu snažnu podršku u sprovođenju reformi i modernizaciji, kaže predsednik Foruma Srbija-Nemačka

BEOGRAD/FRANKFURT - Konferencijom o Zapadnom Balkanu, Nemačka želi zemljama regiona da uputi snažnu podršku u sprovođenju neophodnih reformi na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, izjavio je predsednik Foruma Srbija-Nemačka Marko Čadež.

"Mislim da nemačka vlada želi da stavi do znanja i ovom konferencijom da zemlje iz ovog regiona koje još nisu članice EU mogu da računaju na njenu snažnu podršku u sprovođenju reformi i modernizaciji država na njihovom putu ka punopravnom članstvu", rekao je Čadež uoči konferencije posvećene Zapadnom Balkanu u Berlinu, 28. avgusta.

Prema njegovim rečima, zvanični Berlin "isto tako želi da podstakne one države Zapadnog Balkana koje su već članice EU da drugim državama pruže neophodnu pomoć i podršku na tom putu"."Mislim da sama činjenica da će kancelarka (Angela) Merkel sa svojim kolegama - ministrom spoljnih poslova

Frankom Valterom-Štajnmajerom i ministrom energetike Zigmarom Gabrijelom, biti domaćin u Berlinu premijerima, ministrima spoljnih poslova i privrede svih zemalja Zapadnog Balkana, već dovoljno govori o značaju ovog događaja", ističe Čadež.On je podsetio da je nemačka kancelarka pre meseca dana u Dubrovniku na sastanku šefova država i ministara spoljnih poslova država Zapadnog Balkana najavila da će do 2020. ceo region dobiti pomoć EU u iznosu od čak 11.7 milijardi evra, što, kako je ocenio, predstavlja veliku podršku za sve zemlje na putu ka EU.

Na pitanje da li Srbija može da očekuje neke konkretne rezultate ove konferencije, Čadež kaže da su konkretni rezultati - politička podrška, a potom i diskusija o zajedničkim i velikim privrednim i infrastrukturnim projektima država Zapadnog Balkana.

"To je ono što će biti najveća korist ove konferencije. Jako je važno da se napomene da se konferencija održava sa fokusom na podršci razvoju privrede celog regiona i važnim regionalnim infrastrukturnim projektima", navodi on.Čadež, koji je i direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Frankfurtu, naglasio je da konferencija može da doprinese unapređenju saradnje Srbije i Nemačke."Saradnja Srbije i Nemačke je i te kako dobra, dinamika i intenzitet te saradnje su na visokom nivou u poslednje dve godine i to pokazuju posete tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade, a potom i premijera Aleksandra Vučića Berlinu", rekao je on.

Čadež je podsetio da je srpski premijer u kratkom vremenskom periodu od mesec dana čak dva puta boravio u zvaničnoj poseti Berlinu kada je razgovarao, osim sa kancelarkom, i sa ministrom spoljnih poslova i nemačkim privrednicima."Čini mi se da ta dinamika ima neki novi kvalitet i to je sa nemačke strane signal da Srbiju želi u okviru EU i da želi Srbiji da pomogne na putu do punopravnog članstva", zaključio je Čadež.

Na poziv Merkelove, konferenciji će da prisustvuju premijeri, šefovi diplomatije i privrede Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova.U radu konferencije učestvuju i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i komesari za proširenje i energetiku, Štefan File i Ginter Etinger, a očekuje se i učesće visokih predstavnika Hrvatske, Slovenije, Austrije i Francuske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track