BRISEL: Danas tehnički razgovori o integrisanom upravljanju

Susret predstavnika Beograda i Prištine

BRISEL: Danas tehnički razgovori o integrisanom upravljanju

Politika -
Srbija će, do formiranja pokrajinske vlade, nastojati da učini sve što je ostalo da se sa naše strane uradi kada je reč o primeni briselskog sporazuma, izjavio je Marko Đurić

BRISEL - Predstavnici Beograda i Prištine danas će u Briselu imati tehničke razgovore o integrisanom upravljanju administrativnom linijom, a u petak će direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić održati neformalne konsultacije sa predstavnicima EU o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, odnosno o pitanjima koja su od značaja za poglavlje 35 u pregovorima sa EU.

Đurić je izjavio da će tehnički razgovori danas biti usredsređeni na ono što je ostalo nesprovedeno iz briselskog sporazuma, a što je moguće rešiti pre formiranja pokrajinske vlade u Prištini. Srbija će, prema njegovim rečima, do formiranja pokrajinske vlade nastojati da učini sve što je ostalo da se sa naše strane uradi kada je reč o primeni briselskog sporazuma.

To, kako je objasnio, znači i da je potrebno doći do finalnog dogovora o energetici i telekomunikacijama, što bi omogućilo energetsku samoodrživost srpske zajednice na KiM, te postojanje trajnih garancija da će telefonski saobraćaj između Srbije i KiM moći da se odvija po unutrašnjim tarifama i da će "Telekom" moći da obnovi rad u sredinama gde duži niz godina nema pokrivenost.

"Postoji mnogo toga što možemo da uradimo na normalizaciji odnosa a da to ne zavisi od razgovora na najvišem političkom nivou", rekao je Đurić.

Vlada Srbije je, u skladu sa tim opredeljenjem, ohrabrila Privrednu komoru Srbije da razgovara sa poslovnim udruženjima i komorama na Kosovu, a Beograd želi i normalizaciju železničkog saobraćaja.Razgovori privrednih komora, prema Đurićevim rečima, treba da dovedu do toga da ekonomski rezultat Srbije u odnosima sa svojom južnom pokrajinom bude mnogo bolji nego do sada.

"Srbija godišnje proda oko 400 miliona evra robe na KiM, a gro konzumenata te robe su kosovski Albanci. Želimo da taj procenat bude još veći. Želimo da trgovina funkcioniše nesmetano u oba pravca", rekao je Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja