Šešelj: Hvala Đinđićevim ubicama!
Foto: Beta Ap

Šef radikala iz Haga veliča ubistvo premijera

Šešelj: Hvala Đinđićevim ubicama!

Politika -
Lider SRS novu knjigu posvetio Zvezdanu Jovanoviću, ubici Zorana Đinđića; On je srcem Obilića i sigurnom rukom Gavrila Principa povratio ponos narodu, napisao Šešelj

BEOGRAD - Vojislav Šešelj je u pritvoru u Ševeningenu završio još jednu knjigu „Haška inauguracija govora mržnje“, čije se objavljivanje očekuje narednih dana, a u kojoj ubistvo predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića predstavlja kao herojski čin. Lider SRS knjigu posvećuje Zvezdanu Jovanoviću, koji je pucao na premijera i koji je osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora, a kog poredi s Gavrilom Principom i Milošem Obilićem.- Ovu knjigu posvećujem potpukovniku Zvezdanu Jovanoviću, zameniku komandanta Jedinice za specijalne operacije, koji je srcem Miloša Obilića i sigurnom rukom Gavrila Principa povratio barem deo ponosa, dostojanstva i samopouzdanja srpskog naroda - navedeno je u posveti najnovije Šešeljeve knjige.Krvavo prolećeŠešelj se, podsetimo, dobrovoljno predao Haškom tribunalu 24. februara 2003. godine, samo dve sedmice pre ubistva premijera 12. marta. Neposredno pred odlazak u Hag najavio je krvavo proleće u Srbiji (pogledaj okvir). On je te 2003. bio osumnjičen za saradnju sa „zemunskim klanom“, a u okviru istrage za ubistvo prvog demokratskog premijera Srbije.

Zoran Đinđić
Zoran Đinđić

U zahtevu za sprovođenje istrage protiv Šešelja stajalo je da se više puta sastajao s Dušanom Spasojevićem i Miloradom Ulemekom Legijom u svojoj kući i u Šilerovoj, te da su oni finansirali njegovu stranku i da je nekoliko puta od njih tražio da ubiju Đinđića, te da je to ponovio pred odlazak u Hag. U pritvoru Tribunala u Hagu saslušan je avgusta 2003.- Bio u toku, znao sam da se sprema vrlo krvav obračun, nisam znao da će biti ubijen Đinđić, ali sam znao da će krv pasti do kolena - rekao je tad Šešelj.Beg u HagMeđutim, postupak protiv Šešelja u vezi s ubistvom premijera nije mogao otići dalje od istrage jer ga je štitio zakon o saradnji s Hagom, koji predviđa da se postupak pred domaćim sudom mora prekinuti do okončanja postupka pred Tribunalom. U prevodu, odlaskom u Hag Šešelj se maltene zaštitio od ispitivanja o političkoj pozadini ubistva premijera. Ni to ga, međutim, nije sprečilo da 11 godina kasnije pokuša da ubicu predstavi kao heroja.

Skandalozan Šešeljev potez naišao je na zgražavanje porodice Đinđić i osudu premijerovih saradnika.Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić kaže da je Šešelj bio i ostao promoter nasilja.- On je skandal-majstor, koji vešto meša istinu i fikciju, i usmerava ih u pravcu koji njemu trenutno odgovora. Sad nas je podsetio da premijera nije ubio odmetnuti atentator pojedinac, već odmetnuti opasan deo države - navodi Milićeva.

ŠTA JE GOVORIO ŠEŠELJŠešelj je, posle pokušaja atentata na premijera Đinđića, kod hale Limes najavio krvavo proleće u Srbiji i odmah otišao u Hag.- Ološ će morati na dno duboke i mutne reke, gde mu je i mesto. Đinđić pobeže u Frankfurt, njegov Bagzi na Đinđića naleteo kamionom, pa misli Đinđić može 12 godina intenzivno da posluje s mafijom, da učestvuje u svim mafijaškim delatnostima, a sad po nalogu Amerikanaca tako jednostavno da otpiše mafiju. E, ne može! Đinđić mora da podeli sudbinu sa svojim mafijašima, sa svojim Surčincima, sa svojim Bagzijem.(17. februar 2003)

REAGOVANJAGordana Đinđić, sestra zorana Đinđića On je psihički bolesnik- Nemam šta da kažem. Šta drugo očekivati od psihičkog bolesnika kao što je Vojislav Šešelj.Zoran Babić, sns Morbidno, Stomak mi se grčiMorbidno. Skandalozno. Nije vredno komentara. Zgrožen sam. Stomak mi se grči od takvih stvari. Ubistvo premijera Đinđića je tamna strana naše istorije. Možemo mi da sukobljavamo politička mišljenja, ali veličanje ubistva je dno ljudskog dostojanstva.Slavica Đukić DejanoviĆ, spsPucanj u državuPucanj u premijera je pucanj u državu. Ljudski život je najvredniji, a glorifikacija ubistva i ubice, naročito predsednika Vlade, strašna je. To pokazuje da Šešelja ništa ne može promeniti.Branislav Lečić, dsSramna glorifikacija zločinaTo je glorifikacija zločina, i ne ide na čast ni Šešelju ni bilo kom drugom ko tako gleda na ubistvo premijera. Ali od Šešelja se svašta može očekivati, pa i takve stvari. Svi ti radikalni zaštitnici srpstva, u ime srpstva, učinili su više zla srpstvu nego oni koji su zaista želeli da ga unište. Aleksandar Senić, ndsnije vredno komentaraIluzorno je komentarisati gest čoveka koji daje podršku ubicama i podržava destabilizaciju države Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track