Hrvati neće podržati Jeremića

Hrvati neće podržati Jeremića

Politika -
Vuk Jeremić je kasno istakao kandidaturu, a Hrvatska je obećala da će podržati Litvaniju kokja od 2004. lobira među članicama UN

ZAGREB - Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da će Hrvatska podržati kandidata Litvanije za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

"Hrvatska je obećala da će podržati Litvaniju i svoje se reči drži", rekla je Pusićeva novinarima tokom posete SAD, prenose jutros hrvatski mediji.

Na pitanje novinara o kandidaturi ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, ona je rekla da je njegova kandidatura kasno istaknuta, dok je Litvanija to učinila još 2004. a od pre godinu dana lobira među članicama UN.

Pusićeva je dodala da je o stavu svoje zemlje već obavestila Jeremića.

Jeremić je krajem januara potvrdio da je kandidat za predsedavajućeg narednog, 67. zasedanja Generalne skupštine UN.

Predsedavajući Generalne skupštine UN bira se na godinu dana u skladu sa nepisanim pravilom rotacije po regionalnom principu po kojem svake godine kandidata predlaže jedna od pet grupa zemalja.

Ovog puta predsedavajućeg kandiduje istočnoevropska grupa koju čine 23 zemlje, uključujući sve bivše jugoslovenske republike.

Uobičajeno je da grupa zemalja koja je na redu, predloži jednog, zajedničkog kandidata za predsedavajućeg, ali to nije pravilo.

Novi predsedavajući bira se obično tri meseca pre početka narednog zasedanja Generalne skupštine kojim treba da predsedava, što znači u junu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja