RASIPNIŠTVO: Ministri vojnim helikopterima išli na žurke!
Foto: Marina Lopičić

Zloupotreba vojnih resursa

RASIPNIŠTVO: Ministri vojnim helikopterima išli na žurke!

Politika -
Bahatost na delu: Ministar odbrane optužio je članove bivše vlasti da su letelice Vojske Srbije koristili da idu na žurke i grčka letovališta; Borko Stefanović pitao ministra vojnog da li je išao helikopterom u Majdanpek

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da su pojedinci iz bivše vlasti i članovi nekadašnjih vlada zloupotrebljavali vojne resurse tako što su helikoptere Vojske Srbije koristili u privatne svrhe.Ministar odbrane za Kurir kaže da u njegovom resoru postoji jasna evidencija kada i ko koristi helikoptere Ministarstva odbrane.- Za razliku od nekih u bivšoj vlasti koji su išli u Porto Karas, ekskluzivno grčko letovalište, i koristili helikoptere da bi išli na žurke i provod, ja koristim samo kad je putovanje usko vezano za posao i kad nema dovoljno vremena da se ide kolima. Helikoptere smo najviše koristili za vreme poplava. Znate, u vojsci se sve beleži, pa tako i kada je ko i za koju namenu koristio helikopter - rekao je Gašić za Kurir.Na pitanje da li je neko iz bivše vlade koristio helikoptere u privatne svrhe, ministar je precizirao:- Ne bih nikoga imenovao. Kao što sam rekao, evidencija korišćenja postoji, sve se može proveriti - zaključio je Gašić.Crno na beloS druge strane, izvor iz Ministarstva odbrane tvrdi da je Gašić mislio na nekadašnjeg prvog čoveka ovog resora, demokratu Dragana Šutanovca i bivšeg premijera Mirka Cvetkovića. Međutim i jedan i drugi tvrde da to nije istina. Mediji su ranije objavljivali da su upravo ova dva političara letovala u Porto Karasu.Demokrata i bivši ministar Dragan Šutanovac rekao je da je informacija da je koristio helikopter u privatne svrhe neistina i svirepa laž.- Laž je da je iko ikada za vreme mog mandata koristio vojne helikoptere u privatne svrhe. Ako vam je neko zvanično dao takvu informaciju, tužiću toga ko je dao, a ako je informacija nezvanična, tužiću lično vas, jer ste mi je saopštili - izjavio je Šutanovac.Inače, priča o zloupotrebi vojnih resursa pokrenuta je tokom prekjučerašnje rasprave u Skupštini Srbije. Polemika je otvorena kad je šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović upitao ministra odbrane da li je išao helikopterom u Majdanpek tokom protekle predizborne kampanje.Osuda i iz DS- Ministar mi je odgovorio samo na prvo pitanje - da jeste išao vojnim helikopterom u Majdanpek, ali da obiđe pripadnike VS. I onda je rekao da su ranije neki državni funkcioneri išli i na more vojnim helikopterom, na letovanje u Porto Karas - prepričava Stefanović i dodaje da su za osudu svi koji su koristili državne resurse u privatne svrhe.Kurir je od Ministarstva odbrane zatražio evidenciju korišćenja vojnih helikoptera svih članova vlade od 2008, ali do zaključenja ovog broja nisu uspeli da nam dostave zbog tehničkih razloga, uz obećanje da će to uraditi u narednom periodu.

Momir StojanovićKRŠENJE ZAKONAMomir Stojanović, bivši direktor VBA, kaže da vojni helikopteri ne služe da bi funkcioneri išli na more.- To je grubo kršenje zakona koji jasno definiše namenu ratne avijacije, koja služi isključivo u vojne svrhe. Nije predviđeno ni da vojni helikopteri lete van zemlje - objašnjava Stojanović.

Mirko CvetkovićNISAM IŠAO VOJNIM HELIKOPTEROMMirko Cvetković tvrdi da nije leteo vojnim helikopterom.- Vaša informacija je potpuno netačna, a događaj je izmišljen. Nikada nisam putovao helikopterom na letovanje, a vojnim helikopterom se nikada nisam vozio - kazao je Cvetković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track