Petrović: Nemoguća koalicija sa naprednjacima

Petrović: Nemoguća koalicija sa naprednjacima

Politika -
SNS nije glasala ni za jedan zakon, niti učinila ništa da bi olakšala našu harmonizaciju sa EU, naglasio je potpredsednik DS-a

BEOGRAD - Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je danas da očekuje da će i buduću vladu činiti koalicija koju će predvoditi DS, odbacivši mogućnost koalicije sa Srpskom naprednom strankom.

Petrović je istakao da nije moguće da DS pravi koaliciju sa SNS, jer tu stranku, kako je rekao, ništa što su činili u prethodne četiri godine nije kvalifikovalo kao nekoga s kime može DS da sarađuje na evropskom putu Srbije.

Petrović je rekao da SNS "nije glasala ni za jedan zakon, niti učinila ništa da bi olakšala našu harmonizaciju sa EU".

"Očekujem da će vlada biti kao i ova sastavljena od DS i naših političkih partnera", rekao je Petrović, koji je i ministar trgovine, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gostujući na Televiziji Pink.

Petrović je izrazio očekivanje da će postojati mogućnost sastavljanja efikasne vlade koja će moći da iskoristi veliki potencijal koji se otvorio pred Srbijom osvajanjem statusa kandidata za člana EU.

Petrović je rekao da očekuje da će Srbija u toku ove godine ostvariti sve potrebne dogovore da bi mogla da pređe u sledeću fazu u pregovore za članstvo u EU, naglasivši da će Srbija štititi svoje državne i nacionalne interese.

Upitan da li očekuje skoru odluku predsednika Srbije i DS Borisa Tadića o raspisivanju predsedničkih izbora izbore, Petrović je rekao da Tadić neće doneti nijednu odluku koja bi na bilo koji način mogla da poveća rizik i za državu i građane od destabilizacije.

Komentarišući jučerašnje saopštenje Unmika o izborima na Kosovu, Petrović je istakao da "imamo jaku tešku debatu sa Unmikom, da "ove stvari rešavamo mirno, diplomatski i staloženo" i da rešenje mora da bude u interesu svih - i Srba i Albanaca i države Srbije.

"Siguran sam da ćemo pronaći najbolju moguću soluciju", dodao je Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track