Protest ispred Višeg suda zbog Draže Mihailovića

Protest ispred Višeg suda zbog Draže Mihailovića

Politika -
Predviđeno saslušanje istoričara Slobodana Markovića koji je i predsednik Komisije za tajne grobnice
BEOGRAD - Ispred Višeg suda u Beogradu gde se vodi postupak rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića, okupilo se nekoliko desetina građana koji protestuju zbog moguće rehabilitacije.
Među protivnicima rehabilitacije su članice nevladine organizacije "Žene u crnom" i podmladak Nove komunističke partije Jugoslavije koji nose transparente na kojima piše "Draža - zlikovac" i na kojima su ispisana mesta i broj ubijenih tokom Drugog svetskog rata.
Predstavnica "Žena u crnom" Saša Zajović rekla je da rehabilitacija Dragoljuba Mihajlovića "označava ukupnu rehabilitaciju zločinačke ideologije i prakse Ravnogorskog četničkog pokreta".
Ona je optužila vlast u Srbiji da rehabilitacijom "osvedočenog saradnika okupatora ponižava brojne nevine žrtve terora njegovih jedinica i pokušava da anulira dostignuća antifašističke borbe".
"Umesto rehabilitacije moraju da se primenjuju zakoni, da se zabrane oni koji u Srbiji danas pokazuju fašističke ideje", rekla je Zajović.
Nebojša Milikić iz Kulturnog centra "Rex" rekao je da je Dragoljub Mihailović "ratni zločinac i komandant vojske koja je sprovodila najstrašnije zločine nad civilnim stanovništvom", a da je njegova rehabilitacija "pokušaj vlasti da legitimiše svoje savremene političke nazore".
"Rehabilitacije Draže i Žanke Stokić i drugih koriste se da legitimišu današnju restauraciju onih odnosa koji su i doveli do Drugog svetskog rata", kazao je Milikić. On je ocenio da "sudovi ignorišu zločin i da ih ne zanima ono što su zločinci radili", već da vode ovakve procese iz političkih razloga.
Suđenje je izazvalo veliko interesovanje medija iz bivših jugoslovenskih republika koji prate današnji postupak i dešavanja ispred suda.
Za danas je predviđeno saslušanje istoričara Slobodana Markovića koji je i predsednik Komisije za tajne grobnice i član Komisije za utvrđivanja okolnosti stradanja Dragoljuba Mihailovića.
Sud će potom saslušati i druge predložene svedoke, kao i razmotriti ostale dokaze koji su u međuvremenu dostavljeni sudu.
Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine. Zahtev za rehabilitaciju podneli je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini.
Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu oduzeta sva građanska prava. Dva dana kasnije 17. jula 1946. godine streljan je kao državni neprijatelj "broj jedan", a do danas nije javno objavljeno ni gde je streljan, ni gde je i kada sahranjen.
Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine, a do sada je svedočio američki avijatičar Milton Frend (89), dok je Viši sud odbio svedočenje učesnika Narodnooslobodilačkog rata Rista Vukovića koji osporava rehabilitaciju Mihailovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja